La sembra directa a la darrera dècada
17.03.2023
És una realitat que tant la sembra directa com les cobertes vegetals permeten reduir les emissions de CO2 de l'activitat agrària i millorar l'estructura dels sòls, alhora que es redueixen l'erosió i la desertificació.
El document “Agricultura de carboni: sembra directa i cobertes vegetals”, que el ministeri acaba de publicar a la seva web, sintetitza les conclusions principals de l'anàlisi sobre l'evolució de les dues pràctiques, que a més inclou per primera vegada informació sobre els rendiments obtinguts amb la sembra directa.
A partir de les dades de l'Enquesta sobre Superfícies i Rendiments de Cultius d'Espanya (Esyrce) s'observa que l'ús de les cobertes vegetals ha augmentat un 15% i la sembra directa un 65% a la darrera dècada.
El 2021, les cobertes vegetals van ocupar una superfície d'1,35 milions d'hectàrees agrícoles, fet que suposa el 25% de la superfície total de cultius llenyosos. La coberta espontània és la tècnica majoritària, especialment a l'oliverar, amb 781.026 ha (el 28% de la superfície d'aquest cultiu).
Al seu torn, la sembra directa a Espanya va assolir les 845.000 hectàrees, amb una implantació destacada al cereal -gairebé 750.000 hectàrees-, cosa que equival al 12 % de la superfície total del cultiu.
La comparativa dels rendiments obtinguts en parcel·les de sembra directa davant de les de sembra convencional apunta que en el quinquenni 2017-2021 les diferències mitjanes són petites. En el cas dels cereals d'hivern, els rendiments van ser superiors tan sols en un 0,6% amb la sembra convencional en terrenys de secà i en un 1,4% amb la sembra directa als de regadiu.
Entre les iniciatives nacionals a favor de l'agricultura de carboni, cal ressaltar que el Pla Estratègic de la Política Agrícola Comuna (PAC) d'Espanya preveu, entre altres mesures orientades a afavorir l'agricultura de carboni, nou règims a favor del clima i el medi ambient.
Jesús Domingo Martínez
13.03.2023
|