versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Fruita dolça

25.08.2015

Fruita dolça: "Mentre el preu en destí baixa un 9%, el preu en origen ha caigut un 60%"

Unió de Pagesos alerta que la crisi ha arribat a un punt límit i no descarta mobilitzacions

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha advertit que la crisi de preus en el sector de la fruita dolça "ha arribat a un punt límit", i ha demanat a la Comissió Europea (CE) que activi les mesures extraordinàries previstes en aquests casos per equilibrar el mercat. Segons denuncia, el 2015, el preu en destí no ha baixat dels 2,5 quilos, però el d'origen ha caigut fins als 20 cèntims d'euro per quilo. "O el que és el mateix: mentre el preu en destí només ha baixat un 9%, el preu en origen ha caigut un 60%", subratlla Unió de Pagesos, que recorda que el 2012, els preus en origen de préssecs i nectarines rondaven els 0,5 euros per quilo, mentre que el preu en destí se situava sobre els 2,75 euros. El sindicat veu "injustificada, incomprensible i cínica la inacció" de la CE, atès que els preus baixos en origen es mantenen encara en una situació de manca d'estocs.

Això s'explica, segons UP, per la "presumpta situació d'abús de posició de domini" de la gran distribució alemanya, que condiciona el mercat, enfonsant els preus de la fruita i mantenint per a ella elevats marges de beneficis.

Després d'una mala campanya, es va optar per una producció equilibrada que no ha deixat millors preus

UP recorda que el sector ve d'una "nefasta" campanya de préssec i nectarina a 2014 per solapaments de pics de producció, amb l'agreujament de la pressió de la gran distribució i el veto rus.

Els productors han iniciat aquest any una campanya molt equilibrada, amb més demanda que oferta, però això no s'ha traduït en uns preus equilibrats, sinó que "es manté la situació de crisi greu de preus que provoca una pertorbació del mercat".

"La continuïtat de preus per sota de costos de producció fa inviable l'activitat agrària de les empreses familiars, és a dir, qüestiona la viabilitat de l'actual model productiu fructícola català", alerta UP.

Davant aquesta situació, el principal sindicat agrari català demana a la CE "que actuï d'una vegada" i prohibeixi la comercialització dels calibres i categories inferiors de préssec i nectarina, que són els que més pressiona en el preu la gran distribució.

Es barregen protestes contra les cadenes de distribució alemanyes
També demana a la CE que faciliti al sector productor instruments "per poder ser més fort en les negociacions comercials amb els distribuïdors".

Davant tots aquests motius, UP estudia accions de protesta contra les grans cadenes alemanyes de distribució, per denunciar que estan pressionant els preus a la baixa d'una manera que pot constituir un incompliment de les normes de la competència.

UP prepara així mateix denúncies contra aquestes cadenes de distribució davant les autoritats alemanyes de la competència, i no descarta actuar contra aquells establiments que, aprofitant la situació de crisi, iniciïn campanyes de reclam amb préssecs i nectarines "amb preus extraordinàriament baixos".

JDM
05.08.2015



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net