versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


En el Dia Mundial dels Llegums

10.02.2020

Una arma, els llegums, saludable i contra el canvi climàtic. El 10 de febrer se celebra el Dia Mundial de les Llegums

Al rebost de la majoria de llars es troba una de les armes més nutritives, saludables i sostenibles que tenim per lluitar contra el Canvi Climàtic: els llegums. L'escassa quantitat d'aigua que necessiten per al seu cultiu, la seva resistència a sequeres i gelades, la seva mínima petjada de carboni i la seva virtut de fixar nitrogen a terra, augmentant la seva fertilitat, les converteixen en un cultiu vital per alimentar el planeta de forma sostenible per poder lluitar contra el Canvi Climàtic.

Així ho reconeix Nacions Unides que, a través de la FAO, va decidir el passat any dedicar oficialment cada 10 de febrer a el ‘Dia Mundial de les Llegums’, dins de la seva iniciativa "Objectius 2030 de l'ONU per al Desenvolupament Sostenible i Fam Zero".
Hi ha tres raons de pes: el seu paper en la sostenibilitat del planeta; seva importància estratègica en la seguretat alimentària mundial (són el suport principal de milions de persones); i els seus beneficis nutricionals claus per aconseguir una dieta equilibrada i cuidar la nostra salut.

A més, la FAO posava també l'accent passat any en un tema molt important en països en vies de desenvolupament: el cultiu i comerç de llegums depèn en moltes zones rurals de la feina de les dones, que les cultiven i venen, o intercanvien per altres aliments i, per tant, ajuden a la seva emponderament dins de les seves comunitats.

Si en els països en vies de desenvolupament els llegums són clau per alimentar la població pel seu baix cost, facilitat d'emmagatzematge i utilització, en els països desenvolupats la tendència dels últims anys parla d'un aliment cada vegada més de moda. Grans xefs de tot el món han recuperat els llegums en les seves cartes i també són tendència entre molts col·lectius de gent jove, com vegans, esportistes o persones preocupades pel medi ambient.

A casa nostra, després de molts anys de caiguda, en l'últim lustre s'està recuperant a poc a poc el consum de llegums, que ha crescut per sobre del 8% en l'acumulat dels darrers anys. Segons l'últim estudi de "L'Alimentació a Espanya 2019", elaborat per Mercasa, l'any 2018 les llars espanyoles van consumir 146.600.000 de quilos de llegums i van gastar 284.300.000 d'euros en aquests productes. En termes per càpita, es va arribar als 3,2 quilos de consum per persona i any, però molt lluny encara dels 7 kg per persona i any que es consumeix de mitjana al món.

Pel seu menor consum és convenient augmentar el consum i potenciar el seu cultiu al nostre país, a hores d'ara el repte principal és seguir augmentant el consum de llegums fins arribar a les 3-4 racions setmanals que recomanen tots els experts i institucions. Per empènyer en aquesta direcció, la Fundació Espanyola de la Nutrició ha llançat una "Declaració nutricional sobre les Llegums" en què destaca tots els beneficis d'aquest aliment.

Des de la fundació esmentada destaquen en aquesta Declaració que els llegums suposen una aportació de proteïna vegetal d'alta qualitat (20-30%) i d'hidrats de carboni majoritàriament complexos (30-60%), amb un gairebé inexistent contingut en greix (1- 5%). Els llegums, a més, aporten fibra, minerals (K, P, Ca, Mg, Fe, Zn, Se, Cu i Mn entre d'altres), vitamines (destacant les de el grup B i la E) i diferents compostos bioactius. Precisament, gràcies a aquests compostos, els llegums tenen uns efectes potencialment beneficiosos en les malalties cardiovasculars, la diabetis o el càncer, així com per a un envelliment saludable.

Aquest desitjat augment del consum ha d'anar també acompanyat de polítiques institucionals que donin suport al cultiu de llegums, que durant dècades s'ha anat abandonant per altres cultius més rendibles en no tenir ajudes de la PAC. Augmentar les hectàrees de cultiu és obligat també per aconseguir l'objectiu d'una agricultura més sostenible i per reduir les emissions de CO2 a nivell nacional.

Des de l'Associació de Legumbristas d'Espanya (ALE) es mostren optimistes pel que fa a el creixement del consum doncs els llegums ja no són un plat estacional i ha multitud de formes de consumir per poder arribar a aquestes quatre racions setmanals: poden formar part dels plats de cullera tradicionals en les seves múltiples varietats a la nostra rica gastronomia; de plats lleugers i refrescants, com amanides o cremes fredes; purés de verdures i proteics per a esportistes; d'aperitius com l'humus; i, fins i tot, d'esmorzar amb galetes i altres dolços elaborats a força de farines de lleguminoses.

En aquest sentit, s'està invertint en innovació i en noves presentacions amb nous envasos de cartró com el "Tetra Recart" de més fàcil maneig i logística, en què s'estan oferint cuits tradicionals o amb verdures, més saludables. També hi ha, i en nous formats, llegums Bio en bosses de paper ecològic o formats "Doypack" amb barreges de llegums amb cereals i verdures, a punt per escalfar, obrir i menjar.

En definitiva, els llegums són la millor manera d'aconseguir una dieta equilibrada, saludable i sostenible en el difícil repte d'alimentar 8.000 milions de persones i lluitar alhora contra el Canvi Climàtic.

Jesús Domingo
08.02.2020



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net