versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Davant d'una seriosa preocupació

21.11.2018

Catalunya fa més de 29.000 controls per evitar l'entrada de la PPA


L'evolució recent de la Pesta Porcina Africana (PPA) a Europa ha motivat que el Departament d'Agricultura de Catalunya reforci les mesures de vigilància. Des l'1 de gener de 2018 s'han pres 29.630 mostres serològiques de bestiar porcí. Així s'ha informat en la primera reunió de la Comissió Interdepartamental per a la Prevenció i Lluita contra la Malaltia de la Pesta Porcina Africana, que va ser creada fa un mes per coordinar els diferents departaments de la Generalitat per prevenir l'entrada de la malaltia.

Durant la reunió, s'ha presentat el Pla de contingència que estableix els criteris i marca les pautes per a la intervenció operativa de les unitats implicades en la lluita contra la Pesta Porcina Africana.

En cas que la malaltia es detectés a Catalunya, el Pla determina que el Departament d'Agricultura intervindrà amb la unitat competent en matèria de ramaderia, que actuarà en les explotacions ramaderes, la unitat d'activitats cinegètiques i el cos d'Agents rurals, que es s'encarregaran de les actuacions pel que fa a les poblacions de senglars i nuclis zoològics a la zona afectada.

El Departament de Salut vetllarà per la detecció de lesions que podrien ser indicatives de PPA en els escorxadors.

Pel que fa al Departament d'Interior, la seva intervenció serà mitjançant els Mossos, que aportaran suport logístic per al tancament de la zona afectada i el control del moviment dels vehicles de bestiar.

El paper del Departament de Territori i Sostenibilitat és important com a gestor del medi, en cas que la malaltia aparegués a la població de senglar. En aquest supòsit, també s'haurien d'establir fons de contingència, que dependrien del Departament d'Economia.

El Pla de contingència també inclou un comitè de crisi, que serà qui determini l'activació de les actuacions concretes en explotacions o espais naturals (senglar), fires o certàmens, transport o escorxadors si hi ha una sospita o una confirmació de la PPA.

En el cas del porcí domèstic, de confirmar-se un positiu en alguna explotació, cal sacrificar tots els animals, extremar les mesures de bioseguretat i immobilitzar tot el que hi hagi a l'explotació. Alhora, s'estableixen dues zones a partir de l'explotació positiva: una de protecció (de 3 km de radi al voltant de la granja afectada), i una altra de vigilància (10 km de radi al voltant de la positiva). Dins d'aquestes zones, es fa un cens de les explotacions i animals, mostreig, revisió de baixes i immobilització, i s'extremen les mesures de bioseguretat.

Si el positiu fora d'un porc senglar, es prohibirà la caça i les activitats lúdiques en un radi a definir d'on s'hagi trobat l'animal afectat i aquesta zona quedarà tancada.

Controls severs per protegir-nos de la PPA

En aquesta reunió, també s'han valorat les actuacions dutes a terme fins ara per prevenir la malaltia. En aquest sentit, el Departament d'Agricultura ja ha posat en marxa una sèrie d'òrgans actuants per prevenir l'entrada d'aquesta malaltia en el territori català. Cal destacar la creació, conjuntament amb representants del sector, d'un Grup per a la Prevenció de la PPA l'objectiu és definir aquelles mesures urgents per protegir la cabana porcina de la malaltia.

També s'ha constituït el Grup d'Experts de PPA en fauna per tal de reforçar la vigilància en senglars i permetre la detecció immediata dels possibles casos.

Paral•lelament, s'han incrementat els requisits en bioseguretat i la vigilància serològica a totes aquelles explotacions i escorxadors que per les condicions de funcionament puguin representar un major risc d'entrada de la malaltia.

La formació de veterinaris clínics, caçadors, agents rurals i veterinaris oficials és una altra de les prioritats que s'estan duent a terme per tal de disposar d'equips professionals en matèria de vigilància i control de la PPA.



JDM

E: 17/11/2018



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net