versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Les exportacions agroalimentàries creixen més del 7% el 2017

28.02.2018

El sector agroalimentari espanyol aconsegueix els 47.236.000 d'euros en exportacions durant l'any passat. Si es manté la tendència, Espanya superaria a França com a país exportador agroalimentari a 2021, assenyala Jaume Palafox, responsable del programa de Fundació Lafer i ESADE "Estratègia d'internacionalització en el sector agroalimentari". El sector manté la seva puixança exportadora en el sector agroalimentari, però falla en la creació de valor. La diversificació de mercats, la creació de valor i la digitalització són els principals reptes als quals s'enfronti el sector agroalimentari en aquest àmbit.

"El sector agroalimentari espanyol segueix tirant fortament de les exportacions de l'economia espanyola. Si continua la seva tendència actual, el 2021 Espanya podria convertir-se en el tercer país exportador de la Unió Europea (UE) en el sector, per sobre de França ", ha afirmat el responsable del programa conjunt de “Fundació Lafer i ESADE" Estratègia d'internacionalització en el sector agroalimentari ", Jaime Palafox, durant la seva intervenció en la sessió" el sector exterior agroalimentari a 2017: Dades bàsiques, reptes i oportunitats ", celebrada avui al campus d'ESADE Madrid.

En la seva presentació, Palafox ha compartit les dades recopilades per la Fundació Lafer, a partir de la informació oferta per DataComex de la Secretaria d'Estat de Comerç, Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

Aquests posen en relleu el fort impuls assolit pel sector: segons dades interanuals, a novembre de 2017, el sector agroalimentari espanyol aconsegueix els 47.236.000 d'euros en exportacions. Així mateix, Palafox ha assenyalat que la balança comercial llança "un saldo positiu de 11.368.000 d'euros, en comptabilitzar unes importacions per valor de 35.868.000 d'euros".

En una anàlisi per sectors, segons les dades recopilades per la Fundació Lafer, l'oli d'oliva és, per primera vegada, el producte més exportat. Amb una taxa de creixement anual del 18% i un total de 3.727.000 d'euros, aquest producte se situa per sobre de la carn de porcí, amb 3.585 milions d'euros (mostrant un increment del 15%). En tercer lloc, dels aliments que més demanen els mercats exteriors es troben els cítrics, amb 3.167.000 d'euros (amb una lleugera caiguda del 2%). Altres productes que creixen de manera rellevant són el peix congelat i conserves de peix (amb augments de 18% i 15%, respectivament).

Quant als mercats de destí, el principal segueix sent el compost pels Estats membres de la UE (on es destaquen França, Alemanya, Itàlia, Portugal i Regne Unit). També és notable la bona evolució en altres mercats com el Marroc, el Japó, Mèxic i Corea del Sud. Prenent les dades amb una major perspectiva (amb una anàlisi de l'evolució dels últims cinc a deu anys), els països d'Àsia Oriental i el Sud-est asiàtic, els països àrabs i Mèxic són els mercats més dinàmics en el seu creixement, amb taxes que superen el 15%.

"Cada país té particularitats i complexitats pròpies com a mercat. Per sortir a l'exterior és fonamental comptar amb la formació i les eines adequades per dur a terme una bona estratègia de diversificació de mercats, diferenciació de producte i digitalització ", ha assenyalat Enrique Verdeguer, director d'ESADE Madrid.

Creació de valor afegit
Malgrat les bones xifres globals de l'exportació, Jaime Palafox ha advertit que "els preus mitjans dels aliments espanyols són molt inferiors als dels nostres competidors" i, en aquest sentit, "hi ha un important marge de millora", ha afegit. Com a exemple d'això, "el vi és un cas fonamental pel seu caràcter emblemàtic i la seva influència en termes d'imatge i, en canvi, el preu mitjà de 1,2 euros del vi espanyol es contraposa als 5,7 euros del vi francès , o als 2,7 euros de l'italià ", ha comentat Palafox.

En aquest sentit, ha comentat Gonzalo Machado, director internacional de Delaviuda Confectionery Group, "el consumidor exterior no està acostumat als nostres productes, per això és indispensable invertir en iniciatives de màrqueting que contribueixin al millor posicionament dels nostres productes, testejar i pensar en un major valor afegit a llarg termini ".

Per la seva banda, Rosa Vañó, sòcia-fundadora de Canena Olive Juice, també ha assenyalat la importància de generar valor diferencial en els productes, ja que aquest crea preferència de compra sostinguda en el temps ". Segons ella, la millor manera de fer-ho és a través del endossement [respatller], és a dir, "que siguin altres els que parlin de les bondats dels nostres productes, a través de premis, certificacions, rànquings, o associacions amb xefs de renom", ha assegurat. "Hi ha un gran valor aspiracional en la gastronomia espanyola dins el panorama actual de la cuina internacional", ha subratllat Vañó, de manera que "ens interessa aprofitar la universalitat dels valors associats al nostre producte, i no restringir-nos únicament a l'àmbit espanyol".

Al seu torn, René Lemée, director internacional de Cinc Jotes-Grup Osborne, ha comentat els reptes de la digitalització en el comerç exterior, ja que moltes vegades comporta "interferències i missatges equivocats que hem de controlar". Per fer front a això, "fem èmfasi en la distribució pròpia, a través de les nostres botigues físiques i associacions amb alguns distribuïdors molt selectes (Galeries Lafayette, Harrods o Palau del Ferro), amb productes de luxe, que serveixen com a punts de referència en el mercat ", ha indicat. "La botiga física conviu amb la botiga on-line. A cada país hem de tenir un enfocament diferent pel que fa al comerç digital. Per exemple, a la Xina, el 50% de les nostres vendes són a través de comerç electrònic i les xarxes socials ", ha conclòs.



JDM
25.02.2018



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net