versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


El projecte "Go_Bigdata _Vino" augmentarà la qualitat del raïm reduint l'ús d'aigua, fertilitzants i energia

26.01.2018

El projecte d'innovació "Go_Bigdata _Vino" augmentarà la qualitat del raïm reduint l'ús d'aigua, fertilitzants i energia. Així queda reflectit en l'informe final de conclusions elaborat durant els últims mesos pels socis d'aquesta iniciativa: la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), la Unió d'Agricultors i Ramaders de la Rioja (UAGR), Cellers Florentino Martínez, la Universitat de la Rioja i la AGTECH Bynse.

Aquest grup operatiu persegueix que les petites i mitjanes explotacions vitícoles implantin d'una forma viable i eficient, nous sistemes de captació, tractament i processament de dades mitjançant tecnologies de big-data, que estant ja disponibles al mercat, els permetin millorar la producció agrària en diferents aspectes. Alhora, serà el primer pas per a la implantació i desenvolupament de la digitalització en les petites i mitjanes explotacions familiars que, per la seva petita grandària, s'han mantingut fins ara al marge de la transformació digital.

Tradicionalment la presa de decisions en la gestió de les explotacions vitícoles es basa en la inspecció visual de les vinyes. Cal millorar la presa decisions i fer que aquesta es basi en dades i en informació objectiva. Aquest projecte suposa un gran avanç en aquesta línia, ja que implica no només la utilització de sensors i altres tecnologies existents per a la monitorització de la vinya, sinó també a l'ús d'algoritmes i protocols de tractament de dades capaços d'analitzar la composició del raïm de forma ràpida, precisa i eficient.

Des del punt de vista econòmic, el impacte dels nous sistemes de captació, tractament i processament de dades mitjançant tecnologies de big-data, s'espera que tingui efectes en els següents àmbits:
-Dotar a les explotacions d'un "historial de dades", informació que incrementa el seu valor patrimonial en el mercat i permet el funcionament de sistemes i aplicacions de millora de la producció.
-Optimitzar l'ús d'aigua, energia i fertilitzants, amb la consegüent reducció de costos. El sistema produirà recomanacions d'aplicació.
-Millora de la qualitat del raïm.
-Millor control de la quantitat produïda, dins dels límits establerts pels Consells Reguladors.
-Accés per part dels agricultors a un panell d'indicadors en temps real que els permetrà gestionar la seva explotació d'una forma més eficient.
-La nova informació sobre el producte i el procés de producció incrementa el valor del vi en els mercats, així com en l'àmbit de la cadena agroalimentària (indústria i distribució).

Des del punt de vista social, l'informe final de conclusions preveu:
-Fortaleciment del model d'agricultura social i professional, majoritari al nostre país, mitjançant la modernització i tecnificació de les explotacions.
-Manteniment de la població en el medi rural.
-Generació d'ocupació qualificada associat a la implantació de la digitalització de les explotacions agràries en l'àmbit rural. Està previst el desenvolupament associat de serveis d'assessorament tècnic i agronòmic per a les explotacions agràries.
-El procés de digitalització és un esperó per a la incorporació dels joves a les explotacions agràries i a les empreses auxiliars en l'àmbit rural.
-Desenvolupament de l'entorn digital en l'àmbit rural i de la banda ampla per a la transmissió de dades.

Finalment, són molt importants els efectes sobre el medi ambient:

-Reducció de l'ús de l'aigua a optimitzar el reg.
-Reduir els excessos de fertilitzants, optimitzant les dosis i evitant que, en certs casos, els nitrats arribin als aqüífers subterranis.
-Optimització energètica de l'explotació amb la reducció consegüent de les emissions de CO2 que contribueixen al canvi climàtic.

El desenvolupament d'aquest Grup Operatiu està dins el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural, finançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).


Jesús Domingo
08.01.2018



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net