versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Mai plou al gust de tots.

22.01.2016

La sequera provoca 6 milions de pèrdues en el llevant i la pluja desencadena l'alarma a Castella i Lleó (CyL).

Mentre a la Comunitat valenciana s'ha de recórrer a més regadiu, en altres zones s'inunden cultius


Mai plou al gust de tots. I mai millor dit. I és que mentre en el llevant espanyol s'està parlant ja de sis milions d'euros de pèrdues per culpa de la sequera i les altes temperatures, a l'altra banda del mapa les fortes pluges estan ocasionant danys i veritable por en Comunitats com Castella i Lleó, on més de vint trams fluvials estan provocant l'alarma i l'alerta pel temor a que se segueixin desbordant. De moment els danys en alguns cultius, especialment de cereal comencen a ser quantiosos.

En concret, l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA) ha xifrat en sis milions d'euros el sobre cost per als agricultors pels regs addicionals que han realitzat per a salvar les collites, a causa de la sequera i a les altes temperatures d'aquest hivern. Les temperatures "anormalment altes" que estan caracteritzant el desenvolupament d'aquest hivern han disparat els costos de producció en el regadiu valencià pels regs addicionals, han afirmat fonts d'AVA a partir d'un estudi elaborat pels seus serveis tècnics.

Es dispara l'ús del regadiu a la Comunitat Valenciana per falta de pluges
La necessitat de contrarestar els efectes que la calor està tenint sobre la natural evolució dels cultius ha obligat els regants a incrementar l'ús d'aigua en més de 40 hectòmetres cúbics durant els dos últims mesos.

De mitjana, prenent com a referència una parcel·la de cítrics d'una hectàrea, s'ha passat d'efectuar una hora de reg setmanal -que seria la freqüència habitual en qualsevol hivern que no fos climàticament tan anòmal com l'actual- a haver de regar almenys cinc hores setmanals, és a dir, cinc vegades més. Això provoca un augment dels costos que ha disparat la xifra fins a 6 milions d'euros complementaris en concepte d'aigua i electricitat.

Segons el president d'AVA-ASAJA les elevades temperatures d'aquest hivern, unides als efectes de la sequera que s'arrossega des de fa anys, no només estan produint alteracions negatives en el cicle vegetatiu dels cultius, sinó que estan tenint també una repercussió "nefasta" sobre la renda dels productors valencians, "forçats a suportar un sobre cost molt considerable".

AVA-ASAJA reclama un "alleujament fiscal" per a les zones afectades per la sequera
Aquestes circumstàncies "han de ser tingudes molt en compte i degudament valorades" pel Govern a l'hora d'aplicar algun alleugeriment de tipus fiscal als agricultors afectats en la pròxima declaració de la renda, igual que s'apliquen millores fiscals amb motiu de fenòmens com la pedra, les inundacions o la sequera, segons Aguado. AVA demana de la mateixa manera la implicació de la Generalitat, que hauria de posar en marxa mesures de suport com a crèdits bonificats.


"Als regants valencians no els queda una altra sortida per intentar preservar en la mesura possible les seves collites de redoblar la despesa en el capítol corresponent a la freqüència de regs", ha manifestat.

Segons les dades de les estacions climàtiques de la Comunitat Valenciana, les precipitacions s'han reduït un 90,5% respecte al mateix període de l'any anterior, i les temperatures mitjanes al desembre van experimentar un increment de 2,4 graus fins situar-se en 11,9 , si bé les temperatures màximes van superar els 20 graus.

A més, la falta d'hores de fred preocupa cada vegada més als agricultors valencians perquè aquests períodes de fred, que en termes agraris impliquen temperatures per sota dels 7 graus, s'han reduït aquest any en una proporció del 56,7% respecte al curs passat. Aquesta temperatura ha fet que cultius com els fruiters, la vinya, l'olivera i la fruita seca no poden entrar en la necessària parada hivernal que requereixen per al seu correcte desenvolupament.

Una desena de trams fluvials en alarma a CyL i altres deu en alerta
Una desena de trams fluvials se situen en nivell d'alarma aquest matí a Castella i Lleó, especialment de l'Órbigo i el Esla al seu pas per Zamora, amb puntes de crescuda més a la conca del Pisuerga, i amb altres deu trams en situació d'alerta.

A través d'un comunicat, la Confederació Hidrogràfica del Duero ha informat del part d'avingudes de les 9.00 hores d'avui, que recull que la situació evoluciona d'acord amb el previst, i a la conca de l'Esla els rius Tera i Órbigo han assolit les puntes de les seves crescudes en les últimes hores. No obstant això, segueixen mantenint uns cabals elevats, especialment el Órbigo i el Esla per la província de Zamora.

A la conca del riu Pisuerga, els rius Arlanza a Quintana del Pont, el Carrión a Palència i el Pisuerga a Cordovilla, arribaran les puntes de les crescudes al llarg d'aquest matí. La punta del Pisuerga al seu pas per Valladolid es preveu per demà dimecres, segons les fonts, que han detallat que altres rius amb crescudes moderades són el Esgueva, el Cea, el Sequillo, el Valdeginate i el Valderaduey.

D'acord al part d'avingudes de les 9:00, estan afectades les províncies de Zamora (conques dels rius Tera, Órbigo i Valderaduey), Lleó (conques dels rius Lluna -Orbigo, Borni i Omaña, i Cea), Burgos ( riu Arlanza), Palència, (rius Arlanza, Carrión, Pisuerga i Valdeginate), i Valladolid (riu Sequillo i Esgueva). A aquests llits es sumen altres rius i rierols de menor entitat que han registrat repunts puntuals per desbordaments.

Els deu trams que han superat el nivell d'alarma afecten l'Arlanza a l'altura de Peral d'Arlanza, a Burgos, i Quintana del Pont, a Palència; el Carrión, al seu pas per Villoldo, també a la província de Palència; i el Esgueva, a Torre de Esgueva, a Valladolid. També el Esla al seu pas per Bretó, a Zamora; el Órbigo en Cebrones (Lleó), i en Manganeses i Santa Cristina de la Polvorosa (Zamora), i el Valderaduey, al seu pas per la localitat zamorana de Benegiles.

A la província zamorana, amb especials problemes en el dia d'ahir, el cabal dels rius ha baixat al llarg d'aquesta matinada a la zona nord, encara que els esmentats punts segueixen en estat d'alarma, amb més cinc carreteres comarcals tallades al trànsit .

En Benegiles, on segueix tallada la carretera que comunica amb Gallecs del Pa, segons dades de la CHD i fonts de la Diputació de Zamora, l'aigua arribava ahir a un dels carrers del poble, i el cabal del Valderaduey segueix creixent fins a arribar avui els 64 metres cúbics per segon, cinc més que ahir.

A més, a la comarca de Benavente estan tallades tres carreteres de la xarxa provincial pel desbordament dels rius Órbigo i Eria que donen accés a les localitats de Morals del Rei, Fresno de la Polvorosa i la que comunica Manganeses de la Polvorosa amb Villabrázaro.


Jesús Domingo
19.01.2016



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net