versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


"Produir més i més net"

26.11.2015

García Olmedo: els productes conreats són artificials des que l'home del Neolític va començar a manipular-

Francisco García Olmedo, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Politècnica de Madrid i reconegut divulgador en el camp de l'agricultura i l'alimentació, va oferir divendres una conferència a l’Institut Hispanoluso d'Investigacions Agràries (CIALE) de la Universitat de Salamanca en la qual ha analitzat l'agricultura de les pròximes dècades.

Després d'analitzar els diferents factors que poden influir en aquesta qüestió en el seu llibre 'Aliments per al mig segle', l'expert arriba a la conclusió que "cal produir més i de manera que en fer-ho no contaminem el medi ambient", explica en declaracions a DiCYT. "Cal produir més per hectàrea i produir més net", afegeix.

Tenint en compte les previsions de necessitat d'aliments per a les pròximes dècades i els factors que determinen la producció d'aliments, com el canvi climàtic, el sòl, els nutrients o l'aigua, Francisco García Olmedo té clar que cal prendre mesures i desterrar alguns mites que poden portar a l'agricultura en direcció contrària al progrés.

Per exemple, "la mal anomenada agricultura ecològica", assegura, ja que proposa un tipus d'explotació que "necessita més sòl per produir i obliga a augmentar el preu dels aliments".

"L'agricultura s'ha fet en contra del medi ambient des que es va fundar, sobretot com més primitiva és. Ara mateix, en menjar un entrepà, el blat que s'ha fet servir ha necessitat menys sòl, menys energia i menys productes químics que fa 40 anys, però produïm tres vegades més barres de pa i no hem avançat tant com per compensar l'augment de la població i de les exigències de qualitat de vida ", assegura.

També "hi ha el mite que per produir una caloria en forma de carn cal gastar 9 calories en forma de cereal, però això és mentida perquè la carn es produeix fonamentalment aprofitant les pastures, que no són consumits directament per l'ésser humà", destaca, recordant que l'ésser humà és omnívor.

Sense raons per evitar els transgènics
Per contra, Francisco García Olmedo ha criticat l'alarma que s'ha generat al voltant dels cultius transgènics. "Cal evitar els transgènics per alguna raó fundada?", Es pregunta. "En 30 anys des que es comercialitzen els transgènics no ha passat ni un sol incident, mentre que amb els productes ecològics hi ha desenes de morts anualment i ningú ho diu; un cas va ser el dels brots germinats alemanys, que eren ecològics ", recorda.

"Els transgènics no són la panacea, però sí que són la millor eina per aconseguir la millora genètica, que portem practicant 10.000 anys", afirma. L'expert va explicar que els aliments no són naturals, llevat d'alguns que puguin provenir d'activitats com la pesca, i que "la major part de les nostres calories provenen de productes conreats, que són artificials des que l'home del Neolític va començar a manipular-los. Avui en dia el blat de moro o el blat no es perpetuarien per si mateixos en la naturalesa ".

Font: JPA / DICYT

Jesús Domingo
16.11.2015



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net