versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Genera biogàs i biofertilitzants

26.11.2015

"Primera planta pilot semi-industrial que genera biogàs i biofertilitzants a partir de la palla de l'arròs" És capaç de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle derivades del cultiu del cereal.

El projecte europeu SOSTRICE, en el qual participa AINIA Centre Tecnològic, ha aconseguit desenvolupar la primera planta pilot semi-industrial que genera biogàs i biofertilitzants, a partir de la palla sobrant del cultiu d'arròs. A través de la tecnologia de digestió anaeròbia, aquest prototip és capaç de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle derivades del cultiu d'aquest cereal, estalviar en el consum d'aigua i disminuir l'ús de fertilitzants.

A més, aquesta planta pilot, que servirà com a prototip per al desenvolupament de plantes a escala industrial permet, gràcies a la valorització dels subproductes generats del cultiu de l'arròs, millorar la seva gestió en termes ambientals i econòmics. El prototip ha estat dissenyat i construït per Ludan Espanya, també soci del projecte.

Aquest prototip serà optimitzat en el seu funcionament per Ainia Centre Tecnològic que a partir d'ara comença a fer proves.

Primera planta configurada per al tractament de la palla de l'arròs
El primer prototip a escala pilot d'una planta de digestió anaeròbia que tracta palla d'arròs, instal•lat a Silla, en les rodalies del Parc Natural de l'Albufera de València, pot processar entre 3 i 4 tones de palla a l'any. Amb aquesta tecnologia es pretén convertir la palla en energia neta i renovable, que pot ser utilitzada en les explotacions agrícoles com electricitat, calor o biocarburant per al transport de vehicles.

"A través de la tecnologia de digestió anaeròbia, aquest prototip és capaç de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle derivades del cultiu d'aquest cereal, estalviar en el consum d'aigua i disminuir l'ús de fertilitzants", segons Ainia. A més, permetrà millores ambientals i econòmiques, "gràcies a la valorització dels subproductes" generats per la producció arrossera, segons la nota.

La planta pilot consta de 30 m2 que alberguen en el seu interior dos digestors anaerobis i on, a través de l'acció dels bacteris anaerobis (organismes que descomponen material biodegradable) sobre la palla de l'arròs es produeix biogàs i biofertilitzants.

En una planta de digestió anaeròbia alimentada amb 15.000 tones de palla residual es podrien produir uns 21 milions de kWh elèctrics cada any, el que equivaldria a l'estalvi energètic d'uns 2.000 llars. Es calcula que a l'Albufera de València, amb una superfície cultivable de 14.700 hectàrees, es poden produir anualment entre 2-8 tones de palla excedentària per hectàrea de cultiu d'arròs.

En l'actualitat, s'estan desenvolupant les tasques de posada en marxa i monitorització del prototip. En concret, la inoculació de biomassa anaeròbia per comprovar el correcte funcionament de tots els equips i l'optimització del procés, amb l'objectiu de perfeccionar els futurs dissenys a escala industrial.

El projecte SOSTRICE, "CO2 Emissions reduction of the rice cultivation through energy valorisation of the rice Straw", està cofinançat amb fons europeus a través del Programa LIFE. És una iniciativa coordinada per l'Institut Andalús de Tecnologia (IAT), en què participen altres quatre organitzacions procedents de: la Comunitat Valenciana, AINIA centre tecnològic i Ludan Espanya (filial de la multinacional israeliana Ludan, amb seu a València) que s'encarrega de construir el prototip; i d'Andalusia: CITAGRO i CTAER.


Jesús Domingo
23.11.2015



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net