versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Grans incendis i abandonament rural

25.08.2015

L'abandonament rural provoca que els grans incendis enguany cremin més superfície

S'ha detectat que cremen sobre el 60% de la superfície, un 20% més de la mitjana


El nombre d'incendis en el que va d'any és similar a la mitjana del decenni, però la seva gravetat individual ha augmentat i els grans (més de 500 hectàrees) han cremat el 60% del total de la superfície cremada, un 20% més del valor normal.

Tot i que en termes absoluts, la xifra mitjana de sinistres fins al passat 26 de juliol és fins i tot inferior a la de la dècada, el que varia és el seu poder destructiu, segons han afirmat la Guàrdia Civil (Seprona), WWF i el Col•legi Oficial d'Enginyers Tècnics Forestals. Un dels factors que incrementa el risc, juntament amb la falta d'inversió, és l'abandonament del medi rural, que propicia una pèrdua de capacitat per detectar amb anticipació el foc, la desaparició dels camins rurals per la invasió de la mala herba i un menor coneixement del propi territori.

També coincideixen, amb totes les cauteles possibles, que unes condicions meteorològiques extremes com la de finals de juny i tot el juliol pot determinar un agost negre, un mes que s'ha acarnissat històricament amb el nord-oest (Galícia, Astúries, Zamora i Lleó).

L'última estadística oficial del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, de l'1 de gener al 26 de juliol, eleva a 52.557 hectàrees la superfície calcinada per les flames, enfront de les 37.500 i les 21.000 en el mateix període de 2014 i 2013, respectivament.

En canvi, la xifra de sinistres en el que va d'exercici suma 6.749, mentre que el 2014 van ser 6.888; el 2013 un total de 4.380 i la mitjana de la dècada se situa en 8.649.

A la vista d'aquestes dades estadístiques, el capità Salvador Ortega, del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil, opina que ha augmentat "la gravetat individual de cada incendi", però "la dramàtica situació produïda per unes condicions meteorològiques adverses "dels dos últims mesos augurava fins i tot un escenari més terrorífic".

"Estem ara mateix en un entorn de control i de normalitat, entre cometes", matisa el capità, enginyer forestal de formació.

Els grans incendis estan sent els més nocius
La responsable de la campanya d'incendis forestals de WWF, Lourdes Hernández, subratlla també la tendència a que aquest tipus de sinistres siguin cada vegada més grans, destructius i ingovernables per als serveis d'extinció....

D'acord amb les seves dades, els grans incendis (GIF, de més de 500 hectàrees) van suposar en els primers set mesos de 2015 el 0,16% del conjunt, però han estat responsables del 60% de la superfície total afectada, un 20 % més de la mitjana del decenni.

"Tot això indica que on cal posar el focus és en la prevenció dels grans incendis; hi ha menys sinistres però cada vegada són més grans i afecten cada vegada més gran superfície", emfatitza Hernández, que critica els desequilibris de les partides econòmiques destinades a la prevenció del foc i a la restauració del terreny cremat.

Les retallades i l'abandonament rural incideixen en la proliferació d'incendis
Sobre aquest últim punt, el secretari general del Col•legi Oficial d'Enginyers Tècnics Forestals i expert en incendis, Raúl de la Calle, qüestiona els "dràstiques retallades de fins a zero euros en prevenció" d'algunes comunitats autònomes (amb competència exclusiva en incendis).

Igual que Hernández, defensa que aquest és un dels factors que incrementa el risc, al costat del abandonament del medi rural.

Això al seu torn, explica De la Calle, propicia una pèrdua de capacitat per detectar amb anticipació el foc, la desaparició dels camins rurals per la invasió de la mala herba i un menor coneixement del propi territori.

Tant l'enginyer forestal com Lourdes Hernández destaquen la importància en el control de les tasques agrícoles i ramaderes, que aquest any han estat darrere del 55% dels grans incendis, segons dades recopilades per WWF.

Pràcticament totes les comunitats autònomes tenen regulades i pautades aquestes activitats, expressament prohibides en dies de màxim risc d'incendis, encara que les condicions imposades varien d'una a una altra regió. Entre aquests treballs s'expliquen fonamentalment la crema de rostolls i l'ús de maquinària agrícola.


Jesús Domingo
11.08.2015



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net