versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Juliol 2025 »





Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Efectes del veto rus

04.02.2015

Veto rus i col·lapse del mercat UE redueixen un 13% el valor de la producció fructícola espanyola el 2014


La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) ha demanat per carta a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, un paquet de mesures urgents per mitigar el impacte del veto rus a la rendibilitat de les explotacions fructícoles espanyoles. Així mateix, s'ha instat a la titular del Agricultura a redoblar els seus esforços per facilitar l'obertura del mercat rus a producte espanyol, tal com ja estan fent altres països comunitaris en sectors com el porcí.

Segons dades del Ministeri d’Agricultura (MAGRAMA), el 2014 el valor de la producció en el sector fructícola caure un 13% per la significativa caiguda de preus provocada pel veto rus, el col•lapse del mercat intern de la UE i la caiguda del consum (-6%) . En termes de valor, és el segon sector en importància de la nostra producció agrària, representant un 15,6% del total, només per darrere del hortícola (17,5%). En aquests moments, pera i poma s'estan liquidant a l'agricultor entre 0,14-0,18 € / kg, enfront dels 0,20-0,25 € / kg que costa produir-les. A aquesta situació cal sumar el increment dels costos de producció i la manca de mesures efectives de regulació de mercat, tal com han evidenciat els desajustos provocats a nivell intern pel veto rus.

En base a aquesta difícil situació, COAG ha trasllat a García Tejerina una sèrie de mesures urgents per mitigar el impacte de la caiguda de preus en la renda dels productors i evitar l'abandonat de les petites explotacions que en 2014 van caure per sota del llindar de la rendibilitat:

-El Pressupost de la Unió Europea (UE) per al 2015 ha de preveure suficients recursos per finançar aquesta crisi sense precedents. Les mesures contra el veto rus han resultat escasses, atès que no tots els agricultors ha pogut acollir-s'hi en les mateixes condicions per la insuficiència de les quanties d'indemnització i perquè determinats països de la UE han actuat amb certa irresponsabilitat.

-S’ha de contemplar, com més aviat, l'establiment de mesures enfront del veto rus en fruita d'os de cara al començament de la nova campanya. D'altra banda, cal ampliar la quota actual en poma i pera, pràcticament esgotat.

-Denegació de noves concessions en el sector de fruites i hortalisses en el marc d'acords bilaterals entre la UE i altres països. Manteniment de la preferència comunitària.

-S'ha d'evitar l'especulació en la cadena de valor alimentària, tant en l'àmbit de l'Estat, com a nivell de la UE, de manera que els preus en destí s'adeqüin amb rapidesa a la situació de preus en origen i, d'altra banda, es controlin les caigudes injustificades en productes no afectats.

-Avançar, per part del MAGRAMA, del pagament dels imports dels productes agrícoles que es van acollir a les mesures dels reglaments d'ajudes contra el veto rus i que han estat validats per a la percepció de les ajudes (Reglament 913/2014, Reglament 932/2014 i Reglament 1031/2014).

-Devolució del 50% del pagament de les assegurances socials, als agricultors afectats pel veto rus que contracten treballadors, des de l'agost al desembre del 2014.

-Establiment de línies de finançament bonificades i crèdits tous per permetre el començament de la nova campanya.

-Reducció de mòduls de cotització de l'IRPF per a l'any 2014.



Jesús Domingo



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net