versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Juliol 2025 »





Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


El sector del porcí espanyol, en un moment incert per la baixada de preus en un bon any

16.01.2015

El veto rus ha obert molts dubtes i la necessitat d’obrir el mercat asiàtic

El sector del porcí espanyol viu "un moment incert" pel veto de Rússia a la importació de carns de la UE, que el porta a buscar nous mercats, especialment els asiàtics, encara que l’any "és molt bo" pel que fa a beneficis i producció. Aquest és l’anàlisi que sobre el sector ha realitzat a Valladolid, en declaracions a Efe, el vicepresident de l'Associació de Porcinocultura Científica (Anaporc), Eduardo González, poc abans de la inauguració del XXXV congrés d’aquesta entitat, que ha congregat a uns 500 assistents, veterinaris i laboratoris fonamentalment. El sector "viu una situació favorable en benefici de l’exercici però amb la incertesa del veto rus que ha portat a baixades dels preus a les llotges, d’una brusquedat no acostumada", de manera que hi ha "incertesa", ha reflexionat González.

Es tracta d'un sector que "mai ha tingut ajudes ni les tindrà, pel que espera obrir nous mercats, fonamentalment els asiàtics", on la producció espanyola intentarà "desplaçar a l’americana, que ha patit un descens important en la seva cabanya per la malaltia que pateix -diarrea epidèmica-, i també afavorida per la paritat dòlar-euro, ha referit el vicepresident de Anaporc.

Sistemes de bioseguretat en un any "dolç" pel que fa a la sanitat
En aquest sentit, pel que fa a la sanitat de la cabanya porcina espanyola, ha afirmat que "està vivint una epidèmia de salut", en un "moment dolç".

Sobre això, el subdirector general de sanitat animal del El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), Lucio Carbajo, veterinari de formació, ha fet una crida perquè els productors de porcí estableixin en les seves granges "sistemes de bioseguretat".

S’ha referit a assumptes com la desinfecció i control dels camions que entren a les instal•lacions o el cas d'un electricista que faci alguna reparació en una granja procedent d’una altra amb el mateix granota de treball.

Carbajo ha insistit que "un sector tan potent" com és el porcí espanyol "no pot estar a l’atzar" que "sorgeixi un problema gros quan ja no hi hagi res a fer", i ha sostingut, en la seva intervenció en la inauguració del congrés, que "cada euro que s’inverteix en mesures de seguretat és invertir en futur".

Segons la seva opinió "hi ha un cert relax" en infraestructures preventives, "i un cert buit" que ell, en els anys que porta treballant en seguretat sanitat, només ha aconseguit "reduir uns mil•límetres".

El sector representa gairebé la meitat de la producció ramadera nacional
Lucio Carbajo ha recordat algunes de les dades que reflecteixen la potència del sector espanyol, que suposa més de 6.000 milions d’euros l’any en producció, gairebé la meitat dels 15.000 milions de la producció ramadera nacional; amb 99.000 explotacions, 25 milions de caps i 2,3 milions de reproductores.

Es tracta de la segona cabana europea després de l'Alemanya; amb el doble que França, i 3,5 milions de tones de carn, dels quals un milió s’exporta a la Unió Europea i 300.000 quilos a altres països.

"Qualsevol error té una repercussió internament important" pel que "cal evitar els risc que les malalties arribin i entrin a les explotacions.
S’ha referit a més, de cara al futur, als programes per reduir les resistències antibiòtiques, que s’estan debatent a la UE, amb països com Dinamarca que ja compten amb un programa específic que els permet "posicionar-se" millor en el mercat, i "diferenciar de la resta de països productors i dels seus competidors".

És un assumpte que "caldrà debatre en profunditat i de forma transparent", ha explicat Carbajo en la seva intervenció.
També ha intervingut el director general de producció agropecuària i desenvolupament rural de la Conselleria d'Agricultura i Ramaderia de la Junta, Jesús María Gómez, qui també ha destacat aquesta relació entre la sanitat animal i la competitivitat.

A Castella i Lleó, el porcí i els seus derivats suposen entre el 45 i 55 de la producció ramadera autonòmica, davant del pes del 36 per cent a Espanya; i la Comunitat ocupa la tercera posició després de Catalunya i Aragó, i el segon en reproductores.

Gómez ha recordat les dades de les exportacions de porcí i derivats fins al mes de juliol, que han suposat 25,7 milions a la Comunitat, un 2,3% més que en el mateix període del 2013, amb una obertura als mercats xinès i japonès.


JDM
06.01.2015



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net