versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Presentada a Catalunya el full de ruta de la fertilització agrària i gestió de les dejeccions ramaderes

16.01.2015

A la Taula catalana del porcí, celebrada la passada setmana, es va presentar el full de ruta de la fertilització agrària i gestió de les dejeccions ramaderes, que ha de permetre millorar la seva gestió i l’ordenació del sector.

Aquest full de ruta té com a peça fonamental la modificació del Decret 136/2009 de programa d’actuació i gestió de dejeccions ramaderes. En els propers mesos la tasca serà revisar aquest programa d’actuació amb el màxim consens i que ha de servir per a l’ordenació del sector i millorar la gestió de les dejeccions ramaderes i els fertilitzants. Entre les mesures del full de ruta, figura l’agilitació en la tramitació administrativa, el reforç en els controls de la gestió, i diverses línies d’ajuda.

El Departament d’agricultura de Catalunya (DAAM) va informar de la publicació de l’ordre de reducció de nitrogen mitjançant la utilització que incorpora nous avenços tecnològics com l’ús de dietes específiques que permeten reduir el contingut de nitrogen en les dejeccions ramaderes, i la incorporació de equips GPS dels vehicles de transport i aplicació de purins quan aquestes es realitzin a una distància determinada de l’explotació (10 quilòmetres).

També es va informar de la propera publicació de normativa sobre l’ús de d’explicatiu GDN per a l’elaboració dels plans de gestió i d’una Ordre d’ajuts per a la creació d’infraestructures de tractament per a les granges afectades pel tancament de les plantes d’assecatge de purins .

Val a dir que per a la implementació de les actuacions previstes en el full de ruta, s’ha previst ajudes en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, per a l’adquisició d’equips de tractament de les dejeccions ramaderes i per a fer analítiques de sòls, i l’assessorament per part d'un tècnic en fertilització.

A més, el DAAM posa a disposició, tant dels tècnics com del sector, l’oficina de Fertilització com a eina d’informació sobre sistemes de tractament de les dejeccions, mesures d’estalvi d’aigua a les explotacions, informació relativa a la reducció de nitrogen amb les dietes, així com sobre fertilització, maquinària i costos d’aplicació, taules d’interpretació d’analítiques, etcètera.

Entre les actuacions que el Departament té previstes a curt termini en relació amb la gestió de les dejeccions ramaderes, en general i, en concret. amb la problemàtica generada pel tancament d’algunes de les plantes de tractament de purins, cal reiterar també que les explotacions que no hagin presentat la modificació del Pla de gestió del purí que portava a les plantes de tractament tindrà una reducció temporal de la capacitat d’animals de l’explotació.

D’altra banda, a la reunió també es va presentar el Pla de categorització en bioseguretat de les explotacions porcines catalanes, que es posarà en marxa al gener de 2015, i que preveu, entre altres actuacions, la realització d’una enquesta a totes les explotacions porcines de Catalunya, el resultat permetrà valorar la situació actual en bioseguretat de les explotacions. Els serveis veterinaris oficials realitzaran les tasques de coordinació i supervisió del programa i analitzaran els resultats.

El Pla neix de la confluència d’una sèrie de reptes sanitaris, com la futura qualificació A4 del territori català, la triquinosi i la salmonel•losi, i davant els quals el Departament ha volgut donar suport al sector amb el desenvolupament d’una eina que doni una resposta a tots ells. Aquest pla ha tingut una molt bona acceptació per part del sector, que ha felicitat el DAAM per la seva iniciativa.

La reunió de la Taula Sectorial del Porcí va comptar amb l’assistència de representants d’unió de Pagesos, ERC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), ESFEXS, ANPROGAPOR, i PORCAT.


JDM
06.01.2015



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net