versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


El Magrama aplaudeix les ajudes al sector lacti

07.10.2014

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient valora molt positivament l'anunci de la Comissió Europea per a la posta en marxa de mesures extraordinàries que minimitzin el impacte del veto rus al sector lacti. Aquestes mesures, que seran adoptades formalment en pròximes dates, contemplen l'emmagatzematge privat per a tots els productes lactis i la pròrroga del període de compres de productes per part de la intervenció pública, fins a finals d'aquest any. Encara que Espanya no és un dels principals exportadors de productes lactis a Rússia, el 2013 va exportar 2.600.000 tones, el que el va convertir en el novè Estat membre en volum d'exportacions al país, segons les dades distribuïdes per la Comissió Europea (CE) .

Aquesta decisió de la Comissió està en línia amb la preocupació expressada per Espanya en la reunió del Comitè de l'Organització de Mercats Agraris, celebrada a Brussel•les, i que va ser compartida pels representants sectorials i de les comunitats autònomes en la reunió del passat 25 de agost, davant les incerteses derivades de la prohibició d'importacions de productes lactis i carnis a Rússia, de cara a la pròxima tardor. Aquestes preocupacions del sector lacti s'incrementen per la particularitat que ens trobem en l'última campanya d'aplicació del règim de quota làctia.

Així, la Comissió ha decidit que, en el cas de l'ajuda a l'emmagatzematge privat, un Comitè de Gestió extraordinari de productes ramaders, que se celebrarà el proper 2 de setembre, aprovarà l'obertura de les ajudes per a la mantega i la llet desnatada en pols.

Addicionalment, a més d'aquests productes, en els pròxims dies es presentarà un Reglament que establirà ajudes a l'emmagatzematge privat de tots els tipus de formatge objecte de l'embargament rus, aplicant les mesures excepcionals d'actuació en cas de crisi que preveu l'Organització Comuna dels Mercats agraris. D'aquesta manera s'alleuja la pressió sobre el mercat comunitari, ja que el mercat rus suposa la destinació del 33% de les exportacions comunitàries de formatges.

Caiguda dels preus significatius en els lactis respecte a 2013
Així mateix, el Magrama assenyala que a dia d'avui la situació de tots els sectors ramaders és estable, amb excepció de certs productes lactis industrials, els preus, respecte a 2013, han caigut significativament en les últimes setmanes.

Per evitar que aquesta caiguda de preus, sumada al increment continuat de la producció comunitària registrat al llarg d'aquesta campanya, derivi en una profunda crisi de mercat i comprometi seriosament els preus i marges dels productes de la llet, la intervenció en el mercat lacti en aquests moments és fonamental.

En relació amb la resta de sectors ramaders, la representació espanyola en el Comitè ha insistit en la necessitat concedir una màxima atenció als senyals del mercat. També s'ha demanat que es continuï amb la monitorització i seguiment dels mercats dels productes carnis, a fi de reaccionar i adoptar les mesures necessàries de manera ràpida i eficaç, a curt i mig termini.

Pel que fa a la carn de boví, Espanya ha apuntat la conveniència d'estar preparats per actuar a mig termini, a través fonamentalment de restitucions a l'exportació i de mesures d'emmagatzematge privat.

D'altra banda, el mercat rus ja estava tancat des de fa diversos mesos a les exportacions comunitàries de carn de porcí, de manera que el mercat es manté estable. Tot i això, Espanya ha manifestat la necessitat de seguir vigilant el mercat per evitar qualsevol deteriorament addicional.

Alhora, Espanya ha demanat a la Comissió la posada en marxa de totes les accions que siguin necessàries per a l'obertura de nous mercats i d'aquells que, en l'actualitat, es troben tancats per motius sanitaris, en particular els asiàtics. De manera addicional, Espanya ha instat la Comissió a acompanyar aquestes accions amb mesures àgils i eficaces de promoció del consum dels productes ramaders en els mercats interior i exterior.

2,6 milions de tones l'any passat a Rússia
Com hem comentat al inici, Espanya va exportar 2.600.000 tones de productes lactis a Rússia el 2013, el que el va convertir en el novè Estat membre en volum d'exportacions al país, segons les dades distribuïdes avui per la Comissió Europea (CE).

Espanya va enviar 2,6 milions de tones equivalents de llet en productes lactis Rússia, país que ha imposat un veto a la importació d'aquests productes europeus al seu territori. El país que més volum d'aquests productes va exportar a Rússia va ser Alemanya, amb 25,6 milions de tones, seguida per França, amb 21,8 milions.

La proporció dels productes lactis enviats per Espanya a Rússia, respecte al total d'exportacions, segons les dades comunitaris, només van representar un 0,5% de les exportacions generals del país a Rússia.

Informació obtinguda a través d'Agroinformación

Jesús Domingo
29.08.2014



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net