versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Juliol 2025 »





Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


L'emmagatzematge de lactis pel veto rus durarà entre 3 i 7 mesos

07.10.2014

La Comissió Europea (CE) va anunciar ajudes d'emergència a l'emmagatzematge privat de mantega, llet desnatada en pols i determinats formatges afectats pel veto rus que podrien situar-se entre els 10 i els 20 milions d'euros. L'Executiu comunitari també s'estendrà fins a finals d'any el període d'intervenció pública per a la mantega i la llet desnatada en pols, va indicar en un comunicat. "La CE pagarà per retirar aquests productes del mercat entre 3 i 7 mesos, això alleujarà la pressió immediata sobre els preus en particular en alguns estats membres i ens dóna temps per trobar altres mercats", va assenyalar en la roda de premsa diària de la Comissió el portaveu comunitari d'Agricultura, Roger Waite. El import exacte de l'ajuda, dirigida a alleujar el impacte de les restriccions de Rússia a les importacions de productes lactis de la Unió Europea (UE) i per limitar els efectes negatius sobre el mercat interior.

"El cost depèn dels volums que es retirin. No hi ha un límit formal", ha indicat Waite, que ha precisat que la proposta formal que la CE traslladarà la setmana que als Vint per a la seva votació en el Comitè de Gestió només inclourà la mantega i la llet desnatada en pols.

Preocupa el tema del formatge per la seva quantitat i perquè alguns no es poden emmagatzemar
Per al formatge, que és el producte més afectat amb exportacions de prop de 1.000 milions d'euros a Rússia el 2013, "hem de determinar quins formatges estaran coberts, sense oblidar que certs formatges no es poden emmagatzemar", ha aclarit.

L'ajuda anunciada cobrirà les despeses diàries d'emmagatzematge de la mantega i la llet desnatada en pols durant un període de 3 a 7 mesos, va concretar la CE

Les normes sobre l'emmagatzematge privat de formatge i l'extensió del període d'intervenció seran regulades per un acte delegat que la Comissió presentarà en un futur pròxim sota les regles de la PAC reformada, que inclou ajudes per a situacions d'emergència en el mercat.

Fonts comunitàries van explicar que, a causa de qüestions tècniques, la Comissió ha d'estudiar com es pot ajudar als productors de formatges que no estan protegits per una denominació d'origen, que són en realitat els que més s'exporten a Rússia.

L'Executiu comunitari espera tenir a punt a mínim un esborrany de la proposta d'ajudes per a la retirada de formatges la setmana, amb vista a la trobada informal de ministres d'Agricultura de la Unió Europea, que se celebrarà a Milà.

Les exportacions de productes lactis a Rússia totalitzar l'any passat els 2.300 milions d'euros, dels quals 1.000 milions es corresponen amb les exportacions de formatge.

Un total de 25 estats membres van exportar aquest tipus de productes a Rússia, però els principals van ser Holanda, Finlàndia, Portugal, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, França i Letònia.

Assumeixen que el veto ja afecta el mercat europeu i que provoca grans pèrdues
"Els preus del mercat europeu dels lactis mostren que el veto rus està començant a afectar aquest sector", va comentar el comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, que no va descartar prendre mesures addicionals si fos necessari.

Ciolos ha explicat que en una sèrie d'estats membres s'estan perdent els ingressos procedents de l'exportació, per la qual cosa necessita trobar nous mercats.

"El sector lacti necessita temps i ajuda per adaptar-se", va recalcar el comissari, i alhora ha anunciat que en els pròxims dies presentarà als països de la UE i al Parlament Europeu (PE) una anàlisi completa sobre l'impacte a curt i mig termini del veto rus en els principals sectors agroalimentaris europeus, així com una visió general de les opcions polítiques.

Utilitzarà la PAC per actuar de forma preventiva per estabilitzar el mercat
El comissari va instar, d'altra banda, els productors a que indiquin on veuen els riscos més importants de desestabilització del mercat, i es va comprometre a "utilitzar la nova Política Agrícola Comuna (PAC) per actuar de manera preventiva per estabilitzar el mercat".

Les mesures anunciades avui se sumen a les que la CE va donar a conèixer el passat 11 d'agost per als préssecs i les nectarines, per valor de 32,7 milions d'euros, i el passat dia 25 per a les fruites i hortalisses, per 125 milions .

Inlac rep amb "satisfacció" anunci CE de retirada de lactis
El president de la Interprofessional Làctia (Inlac), Ramon Artime, ha rebut amb "satisfacció" l'anunci fet per la Comissió Europea d'ajudes a l'emmagatzematge de lactis. En declaracions a Efeagro, Artime considera "bona" aquesta iniciativa de la Comissió, tot i que ha apuntat que es mantindran atents als resultats de la mateixa.

"Esperem que amb això sigui suficient, i si no ho és caldrà demanar que habilitin més diners", ha subratllat.

La suma de l'ajuda anunciada és d'entre 10 i 20 milions, una quantitat que "tampoc es pot dir que estigui malament" per ser "el primer pas".


JDM
29.08.2014



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net