versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Març 2024 »





Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


El consumidor, clau en l'èxit de la producció agroecològica

03.02.2014

Segons una nota de SEAE ( Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica ), la implicació del consumidor és clau en la consolidació de la producció agroecològica. Aquesta ha estat la principal conclusió de les II Jornades de Pagès @ si Agroecologia, celebrades fa uns dies a Villena ( Alacant ) i organitzades per la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica i l'Ajuntament de la localitat.

Aquesta implicació es manifesta en la relació directa del consumidor amb el productor ecològic. Es tracta que el consumidor conegui de primera mà la forma de cultiu i elaboració dels aliments que adquireix , que aquests procedeixin , en la mesura del possible, de l'entorn proper, i que productor i consumidor s'involucrin en sistemes basats en la confiança mútua, que garanteixin la correcta producció agroecològica.

Els sistemes participatius de garantia ( SPG ), no reconeguts oficialment a Europa, són una proposta alternativa al sistema oficial de certificació ecològica. Els SPG són utilitzats principalment per petits agricultors i ramaders en països emergents d'Àsia, Àfrica i Llatinoamèrica, on la sobirania alimentària i la independència dels interessos dels grans grups agroalimentaris, són objectius primordials.

En aquestes II Jornades de Pagès @ si Agroecologia s'han analitzat diferents experiències de SPG que funcionen ja a Espanya. La seva acceptació es deu al fet que els SPG incorporen aspectes socials que no contempla el reglament UE que atorga el segell ecològic, com ara la proximitat geogràfica o el que es tracti de producte de temporada. A més, aquests sistemes de garantia abarateixen el cost de la certificació. Aquest aspecte és molt rellevant en l'actualitat a la Comunitat Valenciana, on s'especula amb incrementar fins a cinc vegades les quotes que paguen al Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) les petites i mitjanes empreses elaboradores de productes ecològics, segons informacions recollides per SEAE. El Grup Europeu de la Federació Internacional de Moviments d'Agricultura Ecològica (IFOAM-UE) promou la inclusió en la legislació europea dels SPG i altres sistemes similars. La Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica i altres entitats mediterrànies del sector ecològic són els promotors d'aquesta iniciativa en IFOAM-UE.

Els canals curts de comercialització ha estat l'altre tema debatut en aquestes II Jornades de Pagès @ si Agroecologia de Villena. Per canals curts de comercialització s'entén aquells on la relació entre productor i consumidor és més directa , com és el cas dels mercats de productors ecològics, la venda directa en finca o la venda on-line, entre d'altres. Aquests sistemes s'estan estenent en la societat, tot i la crisi, a causa de la major conscienciació del consumidor ja que redueixen els preus dels productes en evitar intermediaris.


Jesús Domingo



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net