versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Març 2024 »





Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Què passarà amb el nostre consum de carn?

30.08.2013

El 1982, quan vam fer la reforma de la PAC coneguda com Reforma "Mac Sharry", un dels objectius anunciats era l'augment del consum comunitari de cereals. Rebaixant els preus d'intervenció pensàvem que anava a augmentar el consum de cereals en uns 12 milions de tones, 4 per efecte substitució dels anomenats en l'època "Productes de Substitució dels Cereals (PSC) i altres 8 milions per creació de demanda mitjançant l'augment de la producció ramadera". Es pensava llavors primer als "cereals amb potes", la carn de porc i d'aus, però també en l'engreix de boví.

Cap veu posar en dubte la legitimitat d'aquests objectius, que es van assolir amb escreix. El consum de cereals, que baixava cada any a 2 milions de tones, va augmentar en 20.

El 2013, la situació ha canviat completament. Hem pres consciència que el nostre, el dels habitants del món ric, la forma de vida no és sostenible. Entre altres raons, no és generalitzable al conjunt del planeta, ni tan sols al conjunt de les noves classes mitjanes que estan sorgint en els països en desenvolupament, la Xina i l'Índia en primer lloc. Això val per a moltes coses, els cotxes per exemple ja que si cada família xinesa tingués 2 cotxes, no hi hauria lloc a les ciutats xineses per aparcar, no dic ja perquè circulin! També és vàlid per al nostre consum de carn. Per descomptat, els ciutadans dels països en desenvolupament tenen dret a una alimentació més variada, a augmentar el seu consum de carn entre d'altres. Però ens hem de trobar en un punt intermedi entre el nostre consum actual, per habitant, i el seu.

Segons un estudi presentat al Parlament Europeu, caldria introduir un gravamen sobre el consum de carn i proporcional al seu impacte mediambiental

Com es pot assolir aquest objectiu? S'observa un consens sobre la importància de la informació al consumidor, sobre la utilitat de conscienciar perquè tingui cada vegada més un comportament ciutadà. ¿Però serà suficient?

Tinc la impressió que hi ha moltes similituds entre aquest debat avui i el del benestar animal fa 20 anys. A molts els sonarà a música celestial. Els mateixos o els cosins germans dels que reien en l'època quan es començava a parlar de condicions dignes, que no humanes, per als animals de granja.

Quan les barbes del veí vegis pelar, posa la teva a remullar. Al febrer, el Sweden s Board of Agriculture, el sindicat dels agricultors suecs, va presentar un estudi al Parlament Europeu (disponible a PPT) que ells mateixos han promogut amb unes conclusions que ens haurien de fer reflexionar. Les accions voluntàries no serien suficients. Caldria introduir un gravamen preferiblement europeu sobre el consum de carn i proporcional al seu impacte mediambiental: gasos d'efecte hivernacle; desforestació, mobilització d'un recurs com l'herba amb pocs usos alternatius davant dels "cereals amb potes"; fixació de nitrogen atmosfèric ; manteniment de prats permanents ...

L'assumpte està molt verd encara. Falten evidències científiques concloents sobre els diferents impactes mediambientals. Però el debat ha començat i té la seva importància estratègica si pensem en el futur del sector ramader europeu en general, i espanyol en particular. Som una potència ramadera, creixent fins ara, a Europa a base de consumir cereals que no produïm en quantitats suficients.


JDM



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net