versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Projecte Zero: a tot arreu les fruites i verdures han de ser segures

02.08.2013

El concepte 'Projecte Zero' és un pas més en l'evolució del control de plagues que, basat en la producció integrada, limita l'ús de plaguicides a les fases més primerenques del cicle de cultiu, de manera que no quedin residus en la part comestible del mateix. És a dir, un sistema de control de plagues entre producció integrada i la producció ecològica (orgànica).

Actualment el 'Projecte Zero' és un projecte de l'IVIA que es troba en el seu tercer any i en el qual participen cooperatives de productors de fruita i verdura i empreses agroalimentàries de la Comunitat Valenciana a Espanya. Robería Cook, professora de màrqueting a la UC de Davis (EUA), diu que el moviment orgànic necessitar 30 anys per arribar al 5% del mercat, però els conceptes "local" i "estacional" estan evolucionant rapidíssim. Quant a l'encant de les paraules, tan important en alimentació i per al comerç de fruites i hortalisses, en els missatges de màrqueting, el terme "natural" és menys rellevant que en altres aliments, en canvi el de "frescor" té més valor . Sabor és igual a deliciós i al terme local aviat podrà associar el significat de "la petjada del carboni". Hi ha un canvi de la cultura en alimentació, hi ha valor en les paraules: natural, orgànic, fresc, local i sostenible.

Al blog mexicà 'Horticultura efectiva' es pregunten, és l'agricultura ecològica una alternativa a l'agricultura convencional? D'altra banda, el professor de biotecnologia, JM Mulet, autor d'un llibre sobre aliments ecològics, opina sobre els valors d'aquests, que tenen molt misticisme i bon rotllo, però poca base científica.

La SEAE (Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica), que cita el projecte europeu QLF-Quality Low Input Food-, afirma que Donen-gour "no comparar les quantitats d'antibiòtic, hormones, fitosanitaris, fertilitzants químics, radiacions o modificació genètica". La SEAE diu que els aliments produïts ecològicament contenen una major concentració d'antioxidants i tenen també major contingut de minerals i vitamines.

Tot i que el debat seguirà en el comerç europeu de fruites i hortalisses l'essencial és complir les normatives, d'Eurep Gap i similars, que garanteixen la seguretat alimentària als consumidors i obliguen a complir als proveïdors d'aliments límits baixíssims de residus químics en els vegetals (LMR) que es venen en fresc. Entre una fruita o verdura amb qualitat certificada i una altra procedent de cultiu orgànic, per a algunes hortalisses apareix des de fa poc una tercera qualitat, 'residus zero', la norma UNEIX, 155.400. En les tendes el debat continuarà: fruits ecològics o certificacions amb "residus igual a zero"? Per la meva banda, crec que per al venedor de verdures explicar qualitats, mostrar la diversitat i ensenyar a cuinar una nova col o un tipus de bròquil nou és més valuós esmentar i opinar sobre certes característiques dels 'residus químics' que només haurien d'interessar als productors, distribuïdors i organitzacions de certificació.

Jesús Domingo M



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net