versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Lluitar contra el canvi climàtic és possible

09.05.2013

Després de la posta en marxa d’accions agronòmiques en més de 25 explotacions de cítrics, oliveres, plàtans i tomàquets en hivernacle, a València i Canàries, la Fundació Global Nature ha comprovat que és possible reduir entre un 10-20% dels consums energètics i emissions de gasos d’efecte hivernacle, amb unes mesures senzilles i realistes.

Per a això, la Fundació està desenvolupant una eina informàtica del projecte LIFE AgriClimateChange, que estarà a punt a finals d'aquest any i podrà ser aplicada pels agricultors comunitaris.

Aquests resultats s’han obtingut després de converses amb pagesos valencians i canaris durant un any, amb freqüents visites als cultius per a demanar dades com el tipus de reg utilitzat, mètode de poda, utilització del tractor, quantitat de plàstic que requereix cada explotació, despeses de combustible en maquinària agrícola i olis, despeses en fertilitzants o quins tractaments fitosanitaris han estat els habituals.

Amb tota aquesta informació, s’han realitzat els càlculs de consum d’energia no renovable i de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

A partir d’aquestes dades es passa al pla d’acció, amb tres pilars fonamentals: la reducció del consum de combustibles per a la maquinària, ajust t’adoba’t nitrogenat i la gestió alternativa de la coberta vegetal. També es proposen accions com la reducció de fitosanitaris, el reforç d’infraestructures naturals (tanques, bosquets, etc.), L’estalvi de consum elèctric en bombament d’aigua, etc.

En oli d’oliva
En un sentit semblant, la Fundació CTM Centre Tecnològic, amb la col·laboració de Cooperatives Agràries de Catalunya, han presentat el primer programari que quantifica la petjada de carboni en els processos que formen part de la producció d’oli d’oliva.
A més, aquesta eina informàtica permetrà a les empreses avaluar, des d'un punt de vista econòmic, possibles millores en el seu procés productiu atenent a dos criteris: el cost i el benefici ambiental.

El programari és fruit del desenvolupament del projecte OiLCA sobre la millora de la competitivitat i reducció de la petjada de carboni mitjançant l’optimització de la gestió de residus i d’implementació d’una eco-etiqueta-www.oica.eu-.


JDM



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net