versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Detecció automàtica d’ous defectuosos

18.02.2013

Un equip de la ETSE Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid i la Facultat de Scienze Agrarie i Ambientali de la Università degli Studi di Milano (Itàlia) han desenvolupat un sistema que detecta automàticament els ous de gallina amb closca defectuosa per adaptar-lo a una màquina de classificació en línia.

El sistema, els detalls es publiquen a la revista Food and Bioprocess Technology, classifica els ous per detectar automàticament aquells amb closca defectuosa -closca amb residus de femta, sang, plomes, etc-.

L’objectiu últim és adaptar-lo a una màquina de classificació en línia. L’automatització del procés de classificació podria ajudar a controlar els costos, a reduir la càrrega de treball dels operadors i, sobretot, a millorar la qualitat del producte.
Aquest sistema off-line està constituït per un dispositiu de visió artificial que utilitza un algoritme basat en una combinació d’imatges digitals preses en apropiades longituds d’ona -del vermell i del blau-. A través de l’algorisme proposat s’han segmentat les imatges de les mostres analitzades -384 -, obtenint, en el cas d’ous amb closca defectuosa, una imatge binària en grau d’evidenciar els defectes presents en la superfície de l’ou.

Sobre la base de les característiques geomètriques de les taques detectades, el sistema va poder classificar correctament el 98% de les mostres amb un temps de processament molt baix: 0,05 segons. La robustesa de la classificació proposta es va confirmar gràcies a una validació externa d'un segon conjunt de mostres, obtenint un alt percentatge de mostres correctament classificades.

Atès que el sistema utilitza un algoritme basat en dues longituds d’ona (vermell i blau) que, amb la verda, constitueixen el filtre RGB d’una comuna càmera digital, aquest mètode constitueix una tècnica senzilla, ràpida, barata, i no destructiva per a la classificació automàtica d’ous de consum i podria ser considerada com un primer pas important cap a l’automatització del sencer procés.

El problema dels ous defectuosos
La presència d’ous de gallina amb closca defectuosa, amb taques de residus orgànics o esquerdes, constitueix un dels majors problemes que poden afectar els productors i els distribuïdors d’ous de consum ja que, si la closca presenta defectes superficials, el producte perd qualitat.

Un producte de baixa qualitat no només comporta conseqüències econòmiques negatives sinó que pot causar una pèrdua de confiança del consumidor. A més, els residus que poden trobar-se en la superfície externa dels ous constitueixen un risc de contaminació microbiològica que pot comportar problemes de caràcter higienicosanitari.

Per tant, és essencial que en la indústria avícola la incidència d’ous defectuosos en el procés de producció i en la fase de comercialització sigui la més baixa possible. Els productors han de poder detectar i separar ràpidament de la línia dels ous defectuosos.

A Europa el procés de producció dels ous d’aus destinats al consum humà té tres etapes: recol•lecció, classificació i envasament. Si bé en els últims anys la fase de recol•lecció i l’envasament s’han automatitzat en gran part, la fase de classificació, durant la qual els ous són classificats i inspeccionats per detectar eventuals defectes, encara es fa de forma manual.

Referència bibliogràfica:
Lunadei, L.; Ruiz-Garcia, L.; Bodria, L.; Guidetti, R. "Automatic Identification of Defects on Eggshell Through a Multispectral Vision System". Food and Bioprocess Technology 5 (8): 3042-3050, novembre de 2012. (Aquests investigadors en la data de publicació d'aquest article treballaven en el grup de recerca LPF-TAGRALIA de la UPM).

Jesús Domingo



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net