versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Per a la recol·lecció de la molsa

16.11.2012

"Catalunya estableix uns criteris de Bones Pràctiques per a la recol·lecció de la molsa per fer-la més sostenible" es deia una nota de premsa emtida la passada setmana.

El Departament d'Agricultura de Catalunya (DAAM) ha establert una sèrie de normes per regular la recol·lecció de la molsa i fer-la més sostenible. L'època de recollida és la compresa entre el 15 de setembre i el 15 de maig, i el límit de recol·lecció de tipus domèstic se situa en 4 m2. El Departament també recomana buscar alternatives a la molsa per als pessebres, com gespes artificials o naturals, sorra, pedres o molsa reutilitzada d'altres anys.

La molsa no es pot recollir en zones de protecció amb plans rectors vigents on figurin restriccions a aquest aprofitament, com ara els PEIN (Decret 328/1992) i les zones on són presents les següents espècies estrictament protegides del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (Decret 172/2008). Tampoc es pot recollir en fonts i aigües epicontinentals on la molsa estigui i pugui estar en contacte amb aigua en el període d'avinguda ordinària. Recollir la molsa en aquests espais afectaria als hàbitats de la fauna i la flora i podria facilitar l'erosió. Finalment, tampoc es pot recollir en terrenys forestals que hagin patit un incendi forestal en els últims 10 anys.

Es poden recollir superfícies contínues inferiors a 1m2, de manera que quedi una superfície igual o superior a l'extreta en el terreny, repartida homogèniament. No s'ha de fer malbé el substrat, amb un màxim de 3 cm de profunditat, i s'han d'utilitzar eines adequades que no causin danys a l'entorn ni danyin el substrat.

Cal recordar que tots els terrenys forestals tenen titular ja sigui públic o privat, i, per tant, cal l'autorització del propietari. Per això, quan els agents de l'autoritat constatin, en les zones d'extracció o durant el transport, quantitats iguals o superiors als 4 m2 de molsa, serà necessària l'autorització de la propietat o comprovants dels productors. En cas de no tenir-lo, es retornarà al bosc, independentment de les sancions administratives que es puguin derivar.

La molsa i el pessebre

Les molses són petites plantes que formen taques de color verd tot l'any, on s'inclouen diferents espècies de briòfits. Tenen una gran capacitat de retenció d'aigua i d'acumulació de nutrients. Són l'hàbitat d'animals petits, serveixen de substrat per a la germinació de llavors d'altres plantes i protegeixen el sòl.

És un costum per Nadal, molt arrelat a Catalunya, muntar el pessebre. Els pessebres, tal com els coneixem avui, van començar al segle XVI. Es tracta de reproduir escènicament el naixement de Jesús a través de la incorporació de figures en escenes que representen habitualment la Cova, l'Anunci als pastors, l'Adoració dels Reis, i activitats de la vida quotidiana. L'expressió, el colorit i les formes de les figures són clau en aquesta representació i poden tenir un gran valor artístic.

Pel paisatge, s'utilitzen elements naturals com serradures, suro i molsa, els quals també prenen una gran rellevància a recrear el paisatge natural que representa el pessebre.


Jesús Domingo



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net