Atents a l'especulació amb el vi davant dels anuncis de Trump
24.03.2025
Sobre la possible aplicació d'aranzels de fins a un 200% a les exportacions europees de vi anunciat per Donald Trump, és possible que aquests anuncis s'utilitzin com a estratègia per pressionar a la baixa els preus en origen, és important que s'exigeixi a la Unió Europea i al Govern espanyol que defensin els viticultors davant d'aquestes mesures.
Segons l'informe de conjuntura setmanal del Ministeri d'Agricultura, els preus del vi en origen han experimentat un creixement sostingut:
Vi blanc: pujada interanual del 9,8% i un 38% respecte a la mitjana de les darreres cinc campanyes.
Vi negre: increment del 8,8% el darrer any i del 7,7% respecte a la mitjana de cinc anys.
Davant d'aquestes dades, la tendència del mercat és clarament alcista i alerta contra la creació de percepcions negatives artificials que puguin afectar els viticultors. Trump diu una cosa avui i el demà la contrària.
Crec important que tant la Unió Europea com el Govern d'Espanya actuïn amb fermesa per protegir els interessos dels viticultors espanyols i pressionin l'administració dels Estats Units per evitar la imposició d'aquests aranzels. No cal permetre que decisions arbitràries posin en perill l'esforç i la tradició del sector.
Des de la Plataforma d'Afectats pels Aranzels dels EUA a la Cadena Agroalimentària Espanyola, s'ha recordat en una carta al ministre d'Economia que els Estats Units són un mercat clau per a les exportacions agroalimentàries espanyoles i que és fonamental enfortir una agenda comercial positiva amb la nova administració nord-americana.
Des d'alguna organització s'ha recordat i denunciat que el sector agroalimentari espanyol ha estat tractat de manera discriminatòria en conflictes comercials anteriors dels EUA.
Jesús Domingo Martínez
|