Llei de Prevenció de les Pèrdues i del Malbaratament Alimentari
24.03.2025
El dijous 20 de març, el Congrés dels Diputats concloïa el tràmit de la nova Llei de Prevenció de les Pèrdues i del Malbaratament Alimentari, que ja es pot publicar i entrar en vigor.
El Ple del Congrés determinava la tramitació parlamentària de la llei, amb una votació que també tira endavant la modificació de la normativa de la representativitat agrària i una altra esmena per reclamar la desprotecció del llop en el cas de les poblacions de la zona nord del Duero.
D'aquesta manera acabava la tramitació a les Corts Generals i, una vegada publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), pot entrar en vigor la Llei que el Govern va presentar per primera vegada durant la legislatura passada i l'avanç del qual es va veure truncat per les eleccions generals del 2023.
La llei té com a objectiu prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament per part de tots els agents de la cadena alimentària, amb una jerarquia de prioritats de solució.
També pretén promoure l'economia circular, sensibilitzar els agents de producció, transformació, distribució, hostaleria, restauració i ciutadania.
La finalitat és rebaixar un 50% els residus d'aliments “per càpita” a la venda al detall i del consum, i del 20% “de les pèrdues d'aliments al llarg de les cadenes de producció i subministrament per al 2030”.
El projecte de llei estableix una "jerarquia de prioritats d'actuació": en primer lloc, la prevenció mitjançant la donació d'aliments o la seva transformació; i en segon lloc es procedirà al reciclatge per a la producció de compost.
El text fixa també com a "bones pràctiques" d'aquests agents "disposar d'infraestructures adequades" per afavorir que es minimitzin les pèrdues i el malbaratament, incentivar la venda de productes amb data de consum preferent o de caducitat propera i promoure el consum dels productes de temporada i proximitat.
També s'assenyalen com a bones pràctiques la divulgació relativa a una millor planificació dels menús, la compra sostenible, la cuina de reaprofitament, la correcta interpretació de les dates de caducitat i de consum preferent i el reciclatge.
Jesús Domingo Martínez
|