Desconfiança en el consumidor davant dels aliments biotecnològics
17.03.2025
Per satisfer la demanda alimentària, el Departament d'Agricultura dels EUA (USDA) estima que per al 2050 la producció agrícola global haurà d'augmentar entre un 47% i un 61% respecte al 2011. Per aconseguir-ho, el sector agroalimentari aposta per la millora genètica de cultius mitjançant eines com l'enginyeria genètica i l'edició de gens.
És un fet que ambdues tecnologies permeten una selecció més ràpida i precisa de característiques agronòmiques desitjables, com a major rendiment, millor valor nutricional i resistència a malalties i plagues. Tot i això, l'acceptació per part dels consumidors continua sent un desafiament.
La investigadora Vincenzina Caputo, de la Universitat Estatal de Michigan, ha analitzat als seus estudis finançats per la Food Industry Association (FMI) la percepció dels consumidors sobre els aliments obtinguts mitjançant aquestes tecnologies. Segons les seves troballes, la manera com es comunica la informació influeix en l'acceptació del producte. El seu equip va descobrir que l'etiquetatge clar i l'explicació dels beneficis poden reduir la confusió i augmentar-ne la confiança.
Caputo va assenyalar que l'acceptació de les tecnologies alimentàries per part dels consumidors augmenta quan es comuniquen beneficis com una nutrició millor o la sostenibilitat ambiental. Un estudi previ va examinar com diferents eines de comunicació, com etiquetes, text i codis QR, influeixen en el comportament del consumidor. Les troballes van revelar que els consumidors poques vegades interactuen amb els codis QR. La investigació de Caputo també va revelar que els consumidors generalment prefereixen els aliments amb edició genètica als aliments genèticament modificats, però els aliments etiquetats com a “ecològics” i “sense OMG” van continuar sent els més afavorits.
El projecte cerca fomentar el diàleg entre el públic i els actors de la cadena de subministrament per millorar l'acceptació d'aquests avenços tecnològics a la producció d'aliments.
Jesús Domingo Martínez
|