La gran perjudicada amb els aranzels EUA-UE? La ramaderia
17.03.2025
La FEFAC (Federació Europea de Fabricants d'Aliments Compostos) ha manifestat la seva preocupació davant la imposició de nous aranzels per part dels EUA sobre l'acer i l'alumini de la UE, així com les contramesures de la Unió Europea, que inclouen aranzels a productes agrícoles nord-americans, com ara cereals i altres productes destinats a l'alimentació animal.
El president de FEFAC destacava que el sector de l'alimentació animal als Estats Units i la UE ha treballat durant dècades en associacions estratègiques per garantir la seguretat alimentària global i. Segons ha advertit, els nous aranzels podrien soscavar aquests esforços que ha fet el sector de l'alimentació animal als EUA i la Unió Eurooea (UE) per garantir la resiliència a la producció ramadera i de pinsos a nivell regional. A més de provocar disrupcions a les cadenes de subministrament de pinsos, en un context en què la UE segueix depenent d'importacions essencials, especialment de productes rics en proteïnes com la soja, així com de blat de moro i additius essencials com la lisina, assenyala el president de FEFAC, Pedro Cordero.
Davant d'aquesta situació, FEFAC insta les administracions dels EUA i la UE a iniciar negociacions directes per eliminar aquests aranzels, que afectaran la competitivitat del sector ramader europeu. A més a més, planteja la possibilitat d'explorar acords comercials alternatius que impulsin el comerç transatlàntic de productes agrícoles, particularment de cereals i additius per a pinsos. La federació estima que aquestes mesures podrien duplicar el comerç actual d'aquests productes entre les dues regions, passant de 4.000 milions d'euros a 8.000 milions d'euros i reduint l'actual dèficit comercial agroalimentari dels EUA amb la UE.
La federació (FEFAC) també ha recordat l'acord aconseguit el 2018 entre l'administració Trump i la Comissió Europea sobre productes derivats de la soja, que va permetre un augment significatiu de les exportacions nord-americanes de soja a la UE. L'organització proposa replicar aquest model per abastar una gamma més àmplia de productes d'alimentació animal, com ara el blat de moro i altres coproductes, amb l'objectiu de reduir la dependència estratègica conjunta de la UE i els EUA respecte a la Xina.
Jesús Domingo Martínez
|