versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Juliol 2025 »





Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Preocupació al camp

04.11.2011

El passat 30 de setembre, coincidint amb el final de setmana, de mes i de trimestre, el Departament d'Agricultura dels EUA (USDA) va divulgar el seu informe sobre nivells d’estocs dels diferents productes agrícoles al país nord-americà. Pel que fa a blat i blat de moro, aquest va llançar valors significativament superiors al que de mitjana calculaven els analistes privats, el que en termes de mercats es va traduir en una allau d’ordres venedores a les borses de futur de tot el món en què cotitzen aquests grans, que van tenyir de vermell les pantalles.

Aquest va ser sens dubte el detonant dels descensos, però no l’únic motiu. Ja des de fa setmanes les agrocommodities havien emprès la via baixista, influenciades per una banda per un dòlar enfortit que desincentiva la seva demanda i, d’altra, pel sentiment pessimista que impera a la resta de mercats organitzats.

Fa una setmana rememoràvem "els fantasmes de 2008", i l’ensorrament de preus que va provocar la sortida indiscriminada dels capitals especulatius de les bosses davant els primers símptomes de la greu crisi econòmica mundial.

Si llavors van ser les hipoteques subprime i la fallida de Lehman Brothers, ara toca bregar amb els problemes del deute sobirà grec i el risc de default del país hel·lè. I ja sabem el poruc que són els diners davant aquestes incerteses.

Per al que no acabi de comprendre que té a veure tot això amb l’evolució dels preus dels cereals, vegem quin ha estat el comportament dels especuladors a la borsa de futurs de Chicago (CME), principal referència mundial per a productors, comercialitzadors i consumidors de grans.

Segons les últimes dades publicades per la Commodity Futures Treball ding Commission (CFTC), entre el 21 i el 27 de setembre (abans ja de conèixer d’al·ludit Informe Trimestral per part del USDA), els "Fons" van ser venedors nets tant de blat de moro com de blat, reduint pel que fa al primer la seva posició comprada un 2% i incrementant amb relació al segon la seva posició venuda un 4'2%, les cotitzacions al Chicago Mercantil Exchange van caure en aquest mateix interval un 5'5% en el cas del blat de moro i un 2'4% en blat.

Vegem com s’ha traduït tot el que s’ha dit en el mercat espanyol. Mentre els agricultors comencen a mostrar preocupació encara que sense donar senyals de pànic, els consumidors poc o gens han variat la seva postura: si fins ara han vingut comprant al dia, ara amb més motiu.

Quant a la importació, cal destacar que el descens de les cotitzacions en les pantalles no s’ha repercutit -ni de bon tros- en la seva totalitat en les ofertes sortida magatzem ports del nostre litoral, a causa de la negativa dels productors dels països proveïdors a entrar en el joc .... per ara.

Per contra, a França, sí que es nota la pressió de collita del blat de moro, així, els operadors gals busquen destí -de vegades amb desesperació- sobretot per camió en el terç nord peninsular, el que fa que el seu valor sigui inferior al del blat i s’equipari en molts casos al de l’ordi.



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net