Els aranzels de Trump i alguns aliments catalans
17.03.2025
Segons informa la FCAC, les vendes d'oli d'oliva català als Estats Units van experimentar el 2024 un creixement significatiu després d'anys de recuperació, arribant a un volum de 14.000 tones i generant uns ingressos de 137,9 milions d'euros, el doble que l'any anterior. Els EUA són ara el segon mercat de destinació de l'oli d'oliva català (15,2% del total exportat) i el principal fora de la Unió Europea. En el cas específic de l'oli d'oliva verge extra, els Estats Units ocupen el primer lloc com a destinació exportadora.
Al sector del vi i el cava, el mercat nord-americà també va mostrar una evolució favorable el 2024. Estats Units, que és la principal destinació mundial per a aquests productes catalans, va absorbir el 15,67% de les seves exportacions globals, i va aconseguir una facturació de 77,5 milions d'euros.
En conjunt, oli d'oliva, vi envasat, elaborats carnis de porcí i altres productes preparats van sumar vendes per valor de 566 milions d'euros cap als Estats Units el 2024, davant dels 457 milions registrats el 2023. Aquests productes representen prop del 90% del volum total exportat al mercat nord-americà.
Davant l'anunci de possibles noves mesures aranzelàries per part del govern dels Estats Units, es manifesta certa preocupació per el impacte que aquestes mesures podrien tenir a les exportacions agroalimentàries catalanes.
Aquesta preocupació té precedents recents. El 2019, sota l'administració de Donald Trump, Catalunya ja va patir els efectes negatius de l'aplicació d'aranzels del 25% sobre alguns productes agroalimentaris, fet que es va traduir en una disminució del 16,24% de les exportacions catalanes al mercat nord-americà i pèrdues estimades en gairebé 26 milions d'euros.
Jesús Domingo Martínez
|