L’exportació de pernil curat
03.03.2025
En els darrers cinc anys, l'exportació de pernil curat (ibèric i de capa blanca) s'ha disparat en valor un 56,5% i ha aconseguit el 2024 una facturació rècord de 722,14 milions d'euros, segons les dades aportades per la interprofessional del porc ibèric (Asici).
A la primera jornada de la fira del sector carni Meat Attraction que ha tingut lloc al recinte firal Ifema, el director de la interprofessional i el president han fet una anàlisi sectorial.
Tots dos dirigents van posar el focus en la importància que té Mèxic, la Xina i el Regne Unit dins de les terceres destinacions fins al punt que les exportacions de pernils i espatlles curades han crescut un 143,8%, un 60% i un 43,8% en valor, respectivament, des del 2020.
Les vendes de pernil curat a Mèxic van deixar per a Espanya un negoci de 33,04 milions; de la Xina van obtenir 28,08 milions d’euros mentre que el Regne Unit va superar els 29 milions d’euros de facturació l’any passat.
Tot i això, crec convenient no oblidar-ho, el principal negoci continua estant a nivell intracomunitari, liderant les compres França (141,36 milions d'euros) i Alemanya (124,17 milions).
Aquests resultats reflecteixen “el impacte enorme” de l'estratègia de la seva promoció internacional impulsada a través de diverses iniciatives per Asici
A més, tant el director de la interprofessional com el president, han destacat l'esforç inversor per a aquestes accions de promoció, finançades per la UE quan es tracta d'anar a campanyes a terceres destinacions mentre que les accions intracomunitàries les finança Asici amb recursos propis.
La despesa en promoció de pernil ha arribat a una mitjana de tres milions d'euros a l'any en els darrers exercicis, segons han apuntat.
En l'àmbit del comerç internacional, han reparat a la destinació dels Estats Units i la política aranzelària i proteccionista que està desplegant el seu president Donald Trump.
Des d'Asici, creuen que, “aparentment, no té sentit” que el país nord-americà apliqui aranzels al pernil ibèric perquè els Estats Units no tenen producció pròpia. Ara com ara no tenim cap indici que hi hagi barreres comercials cap a aquest país, han especificat.
Pel que fa a l'acord de lliure comerç UE-Mercosur, han indicat que aquest pacte “podria facilitar el mercat” amb aquestes destinacions, si bé “no són dels principals” per a l'exportació del pernil curat.
Jesús Domingo Martínez
|