El sector del gira-sol en temps difícils
28.06.2024
La producció de gira-sol podria arribar a màxims valors el 2024/25, amb grans incerteses no obstant per la invasió de Rússia a Ucraïna, el cultiu es concentra principalment als dos països. De la producció mundial estimada en 55,4 milions t, Rússia representaria el 30,7% i Ucraïna el 26,4%. L'exportació prevista de 2,6 milions t correspondria el 13,6% a Rússia i el 10% a Ucraïna, el consum de 55,6 milions t el 30% a Rússia i el 26% a Ucraïna i els estocs de 2,5 milions t repartits el 12,5% a Rússia i el 7% a Ucraïna. La UE en tercer lloc es posiciona amb el 19,6% com a productor, el 19,5% consumidor i el 15,3% en estocs finals.
Després de dos anys de guerra la situació agrícola a Ucraïna continua sent molt difícil, el subministrament de llavors, fertilitzants, fitosanitaris i combustibles són insuficients i elevats, la manca de treballadors per operar maquinària agrícola i les múltiples traves al comerç d'exportació, repercuteixen negativament a l'agricultura d'aquest país. Situació que a més coincideix amb el descens dels preus al productor de cereals i oleaginoses, encara que seria més beneficiós per al gira-sol i la soja que la colza, pels costos inferiors de insums i les millors oportunitats d'ingressos.
La producció d'oleaginoses a la UE el 2023/24 va assolir 32,8 milions t (4,8% superior a la campanya anterior i 10% per sobre de la mitjana de les darreres cinc campanyes), per l'augment de la producció de soja i gira-sol que han elevat la superfície de cultiu en un 5% i 10% respectivament. La producció per al 2024/25, assoliria 33,2 milions t per l'augment de la superfície i també per millors rendiments en ambdós cultius.
L'Associació Espanyola del Gira-sol (AEG) opina que la UE s'està quedant enrere a nivell internacional, perquè els cultius es limiten massa al seu ús principal com a aliment, pinsos o com a matèria primera renovable. Considera necessari l'ús combinat dels productes resultants del processament, com ara els pinsos proteics, en la producció de biocombustibles o les opcions per ampliar els sistemes de rotació de cultius amb lleguminoses i llavors oleaginoses fixadores de nitrogen. Sobre aquesta base, es podrien definir els beneficis ecosistèmics per a un marc de finançament que remuneri aquests beneficis i així crear incentius per a una diversificació que promogui la biodiversitat.
Jesús Domingo Martínez
|