Per què no en plantes?
28.06.2024
Diversos autors proposen que vectors virals, basats en virus atenuats que no perjudiquen les plantes, puguin ser utilitzats per introduir gens específics als cultius, aconseguint així millores en les seves característiques agronòmiques.
I és que malgrat aquests avantatges, els autors assenyalen diverses paradoxes: es considera segur administrar virus recombinants per a la vacunació humana (davant la covid19, per exemple) i veterinària, però no hi ha registrat cap d’ús agrícola. Els éssers humans i els animals domèstics es poden beneficiar de teràpies gèniques basades en virus recombinants, però no els cultius. I els virus recombinants poden ser alliberats en el medi ambient per a la immunització d'animals silvestres com guineus, óssos rentadors o coiots, permetent així el control de la ràbia a Europa i Estats Units, però el seu ús agrícola encara no està autoritzat, ni tan sols en entorns altament confinats.
Els investigadors de l'IBMCP, KU Leuven Plant Institute (Bèlgica), Universitat de Florida (EUA) i Universitat de Kyung Hee (Corea del Sud), exposen les principals dificultats per a l'aplicació de vectors virals en plantes, com ara la implementació de mesures per evitar la seva dispersió no controlada al medi ambient, a més de la seva aprovació regulatòria i l'acceptació pública. Aquest procés s'agilitzaria amb l'ús de virus recombinants que implementi mètodes per assegurar-ne la biocontenció i, amb la priorització de cultius usats per a l'elaboració de pinsos animals, l'obtenció de materials com ara fibres tèxtils i biocombustibles, o d'ús ornamental, sostenen.
En plantes, la tecnologia de vectors virals està en una fase de recerca avançada i se n'ha demostrat l'eficàcia en condicions experimentals. A l'IBMCP optimitzen plataformes tecnològiques que permetin accelerar el desenvolupament i la validació d'aplicacions agrícoles basades en vectors virals, implementant abordatges de biologia sintètica compatibles amb una futura producció a escala industrial. A més, exploren l'ús de vectors virals per millorar les característiques agronòmiques de cultius com el tomàquet.
Jesús Domingo Martínez
|