Ajuts per a renovables, dejeccions i agricultura de precisió
19.06.2024
Ha estat notícia aquests dies que el Departament d'Acció Climàtica de Catalunya ha aprovat ajuts a les línies del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la convocatòria 2023 corresponents a inversions en maquinària i equips per a l'agricultura de precisió i tecnologies 4.0 a el sector agrari, en sistemes de gestió de les dejeccions ramaderes, en eficiència energètica d'edificis i instal·lacions i en la valorització energètica de dejeccions ramaderes i biomassa agrícola en un total de 160 explotacions agràries catalanes. El import atorgat és de gairebé 23M€, cosa que representa un volum d'inversió de 50,83M€. Benvinguts siguin.
L'objectiu d'aquestes ajudes és millorar la sostenibilitat, competitivitat i resiliència del sector agroalimentari des del punt de vista econòmic, mediambiental i social. Es recolzen inversions en maquinària i equips nous que milloren la gestió ramadera, redueixen l'ús de fitosanitaris i fertilitzants químics, controlen la traçabilitat i la qualitat dels cultius, o que redueixen l'emissió de gasos hivernacle i la reducció de combustible.
D'altra banda, el Departament ha aprovat també ajuts a 63 explotacions agràries catalanes per fer inversions en sistemes de gestió de dejeccions ramaderes, per un import total d'ajut atorgat de 8.697.013 euros, que representa un volum d'inversió de 19,25 milions d'euros.
L'objectiu d'aquestes ajudes és la posta en funcionament de nous sistemes de gestió de dejeccions ramaderes i afavorir la reducció d'emissions de gasos contaminants i d'efecte hivernacle, mitjançant actuacions relacionades amb l'adaptació o la coberta de basses, i inversions per a la millora de la gestió i aprofitament de les dejeccions amb tractaments o valoritzacions.
Els beneficiaris de les ajudes són titulars d’explotacions agràries, agrupacions i associacions de productors reconegudes i centres gestors de dejeccions.
Jesús Domingo Martínez
|