Se celebra la Taula de la Fusta a la Llotja
10.11.2022
El forestal és el sector que està millorant el medi ambient
La Llotja de Contractació de Girona, entitat depenent de la Cambra de Comerç de Girona, organitza cada divendres de l’any les Taules de Preus de productes agroalimentaris. La reunió de la taula té lloc a la seu de la Llotja, al costat del pavelló de la Fira de Girona.
A més de la Taula de Preus, la Llotja organitza cada any dues Taules de Preus de la Fusta, a les quals es proposen els preus de la fusta sortida dels boscos de les Comarques de Girona.
Les Taules de Preus de la Fusta, com he dit, dos a l’any, tenen lloc una en primavera, a principis de maig, i la segona a la tardor, entre octubre i novembre.
El dia 4, en plena Fira de Girona, ha tingut lloc la taula de la Fusta a la seu de la Llotja de Girona.
L’acte va estar obert, amb un recordatori del Sr. Josep Maria de Ribot, molt conegut productor forestal, soci de la Taula de la Fusta i Enginyer Tècnic Agrícola, mort aquesta setmana, pel Sr. Pere Sala, President de la Taula de la Fusta de Girona. Seguidament, després d’unes llargues discussions sobre els preus, es van ficar aquests producte per producte. Distribuïts en tres grans grups: les fustes per fabrica (pollancres, pins, plàtans, freixes, etc), fusta per llenya i triturats i pela de suro.
Del primer grup, pràcticament tots els productes repeteixen preus, del segó pugen pràcticament tots, amb pujades considerables i del tercer repetició de preus en tots els casos.
Seguidament el Sr. David Meya, Enginyer Forestal i Cap de la Sessió de Boscos i Recursos Forestals a Girona, va fer una exposició de la situació, va comentar la necessitat d’augmentar la qualitat dels treball forestals, d’incrementar les relacions amb les Administracions i la intenció d’augmentar la inversió pública, al temps que s’augmenti la capacitat personal forestal. Seria bo que hagi més gent preparada que pugui i vulgui treballar al bosc.
Sobre el tema mediambiental, els assistents van demanar més atenció i compressió per part del Agents Rurals i es va concloure amb que el sector forestal no només es el que més lluita per mantenir el medi, sinó que és el sector que està millorant el medi ambient, és important que això es faci veure als grups ecologistes, especialment a aquells més radicals.
L’acte va acabar amb unes paraules de cloenda del Sr. Domènec Morera, President de la llotja de Girona.
Acabat l’acte, en el posterior col·loqui varem comentar diversos temes que estan afectant al sector com el tema de Covid-19, va presentar greus problemes, uns de manera personal, amb el confinament en alguns casos, algunes empreses varen haver de tancar, posteriorment en estar tancats molts ciutadans els mercats es van alterar, es consumí força llenya i en canvi no es construeixen mobles, ni portes, etc.
No podem acabar sense parlar de l’any en el que s’han produït greus incendis forestals. A les Comarques de Girona no ha hagut cap dels greus i no han afectat directament, a la resta de l’Estat sí, la major part han estat en boscos de zona poc maderables, per la qual cosa, han afectat més a les reaccions que als negocis de la fusta. El que si estan afectant al sector de la Fusta de Girona han estat els incendis a França, especialment els de les Landes. Es calcula que s’han cremat dos milions de metres cúbics de fusta, dels quals el 70% es producte per biomassa i la resta, el 30 %, es comercialitzava per a fusta de fàbrica. Les relacions comercials entres empreses gironines amb les Landes eran molt intenses, aquests han quedat molt afectades.
Finalment la relació amb el canvi climàtic i les mesures que s’estan prenent confirmen el que s’ha comentat a la sessió “son els que més fan pel medi i en canvi es mostren molt enfadats amb les prohibicions de cremar despojos”, ho veuen com a “una cacicada”.
Jesús Domingo
05.11.2022
|