versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Perdre diners i cobrar tard

13.11.2020

Partim d'un fet i anem al gra des del principi: la Llei de la cadena alimentària, des de la seva entrada en vigor el 2014, no ha servit perquè els agricultors i ramaders millorin la seva posició negociadora, ni per evitar que la bretxa que separa els preus que perceben i els que paga el consumidor sigui cada vegada més gran. Qui ho dubti que es documenti a Eurostat i si encara no convenç, que tiri d'hemeroteca i vegi les fotos dels tractors al carrer al febrer i març.

El Ministeri va fer un toc d'alerta fa mig any (sí, mig any ja) articulant la prohibició de destruir el valor a la cadena i el deure que als productors se'ls pagui (quina menys!) El que els costa produir el raïm, la llet, el cereal, la fruita, l'oliva o la carn. Zero drames: en el negoci de l'agroalimentació, que mou 150.000 milions d'euros anuals, hauria d'haver marge per a això. Però en això es va quedar la cosa: en soroll que va retrunyir molt en el sector, però que no ha causat el més mínim canvi real en la situació al camp. Després va arribar el Coronavirus i va distreure l'atenció del tot.

En aquests dies, els diputats de la Comissió d'Agricultura de Congrés s'afanyen a veure quines millores són capaços de pactar per regular la Cadena Alimentària i posar remei a la tremenda frustració que viu el camp davant d'una realitat que es nega tossudament a respectar la Llei i els costos de producció.

El partit es jugarà en dos temps. El primer ara, amb les esmenes en tràmit d'urgència a el Reial decret llei de març. El segon, quan el Govern meta en Corts el seu projecte de Llei per a transposar la Directiva Europea de Pràctiques Comercials Deslleials. En aquesta primera part, el Govern juga al fet que ni l'oposició (ni els seus companys de legislatura) li fiquin gols i fiar-ho tot a un procés parlamentari posterior, ordinari i més lent, que li donarà oxigen fins a maig de l'any que ve per poder seguir dient que el bo-bo, està per arribar.

Per U d'U l'ideal hagués estat reformar el millorable ara (i es podia fer) perquè tenir com més aviat una bona norma per a la Cadena Alimentària és fonamental perquè agricultors i ramaders tinguin una remuneració justa en els seus preus. No és prou, però ajudaria molt, sobretot si n'hi ha, a més, un Govern declaradament decidit a que es compleixi. Això també.

El que per descomptat sobra són entitats, que diuen representar als productors, fent apologia que és dolent complir la llei, o que com la llei no es compleix, millor que es tregui. En aquestes darrers setmanes i mesos, hem observat com es defensaven, des de cooperatives o organitzacions agràries, en comandita amb la indústria, llibertats que el camp no ha demanat: la llibertat de vendre per sota el cost de producció i la llibertat de cobrar més tard . ¿No sembla surrealista? ¡Es defensa el dret a la precarietat!

És cert que clar que, segons les circumstàncies, pot ser que ens veiem obligats a vendre perdent diners (més vegades de les desitjables) o que no ens hagi quedat en ocasions més remei que empassar amb els retards en el pagament (encara que, en això la AICA, sí que està vigilant i sancionant i esperem que segueixi). Però elevar això, que és una calamitat per a l'economia de les nostres cases, a el nivell d'estratègia comercial "per ser competitius", per exemple en el sector de fruites i hortalisses o en el de l'oli d'oliva, només pot sortir d'algú que no viu ni del que conrea, ni del que produeix en la seva explotació.

Que es parli de "llibertat" per cobrar menys i més tard quan els agricultors i ramaders seguim rebent ofertes per renegociar contractes d'aquestes que un Corleone diria "que no podem rebutjar", és una broma inacceptable. Si no tenim capacitat de negociar, aquesta és, i disculpin-me l'expressió, una llibertat de merda.

La llei és necessària i és imperiós fer que es compleixi. Per això cal remozarla i apuntalar-la. En funció de com es desenvolupin els esdeveniments seguirem insistint en qüestions que ens semblen fonamentals, com la definició de la posició de domini, comptar amb referències oficials de costos productius o un règim sancionador exemplaritzant.


Jesús Domingo
09.11.2020



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net