versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Juliol 2025 »





Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


Preus ruïnosos per a la llet

21.11.2018

Espanya perd 25 milions d'euros mensuals en el seu sector lacti

La Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha explicat que la situació del sector lacti espanyol "s'està acostat perillosament a la gran crisi de 2015 i 2016". I és que, tal com ha mostrat un estudi d'UPA, els preus de la llet a Espanya s'estan distanciant dels d'Europa, on els preus pugen mes a mes d'acord amb l'estirada del mercat.

"La conseqüència dels preus enfonsats de la llet", han assenyalat des d'UPA, és que quatre ramaders del sector lacti d'oví, cabrum i de boví abandonen l'activitat cada dia. "La situació és tan límit que molts productors i productores de llet estan enviant els seus animals a l'escorxador". Tant és així que l'organització assenyala un descens considerable en el preu de la canal de carn de vaca, una baixada d'entre 0,30 i 0,50 euros del preu per quilo.

Per descomptat, això té altres repercussions a nivell nacional. Les últimes estadístiques revelen que la producció ha baixat en onze comunitats autònomes. Per primera vegada en anys, la producció nacional ha baixat en més de 5.000 tones, és a dir, un 1%.

UPA ha apuntat als contractes imposats per la indústria com a causa d'aquest allunyament en els preus que reben els ramaders espanyols i els europeus. "Al nostre país els contractes de la llet de boví i d'oví estan segrestats per la indústria", han explicat des de l'organització. UPA ha relatat com a Espanya abunda una mena de contracte amb preus prefixats a llarg termini o, en alguns casos, fins i tot indexats grans industrials a si mateixos per la seva "gran poder de compra".

UPA ha recordat que, d'altra banda, els costos de producció "no han deixat de pujar". El gasoil, per exemple, ho ha fet en més de 35%. Però també destaca el preu del farratge a Espanya, ja que els ramaders de la UE (molt més enfortits econòmicament que els espanyols) estan comprant massivament farratge a Espanya i, en conseqüència, augmentant el seu preu.

No obstant això, l'organització ha dit que les indústries "no poden excusar-se en els contractes perquè, tot i que aquests estan signats per les parts, no impedeixen pujar els preus". Per això, UPA ha enviat una carta al director general de la Federació d'Indústries Làcties (Fenil), Luis Calabozo, en què li adverteix de la indignació dels ramaders en relació a aquest assumpte i assegura que, si la situació no canvia, "els industrials aneu a acabar amb el sector". D'altra banda, UPA ha demanat al Govern que il·legalitzi els contractes que ens reflecteixen la realitat de l'evolució del mercat. A més, UPA ja s'està organitzant per portar aquestes demandes als carrers. La propera manifestació dels ramaders d'oví tindrà lloc aquest mateix divendres a Castella i Lleó.


Jesús Domingo
17.11.2018



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net