versión en Castellano 


  Esteu a: inici, noticies. Usuari no registrat    



« Abril 2024 »

És possible una agricultura sense plàstics?    
04.04.2024



Aigua, aliments, medi ambient    
04.04.2024



El sector agroalimentari a l'economia espanyola    
04.04.2024



Suavitzar les exigències mediambientals de la PAC    
04.04.2024



Hem exportat menys carn de porc    
04.04.2024



Critiquen “no recomanar” menjar menys carn    
04.04.2024







Notícies



Infollotja 


Setmanalment trobarà en aquest butlletí informatiu, la informació de les tendències, els preus fixats i les notícies d'interès pel sector.

registri's ara »  


L’escassetat qüestiona la PAC

25.02.2008

Brussel•les es resisteix a donar una nova volta de timó a la política agrícola comú, dirigida en els últims anys a eliminar les muntanyes d’excedents de cereals i llet i que s’enfronta ara a un panorama molt diferent, marcat per l’escassetat del cereal a Europa i una alça generalitzada dels preus als mercats internacionals que no té visos de canviar a curt termini. La desposta de la Comissió Europea és invariablement “més mercat i menys restriccions” a l’hora de cultivar, un enfocament lliberal que arriba després d’anys incentivant l’abandonament de l’activitat i que suscita dubtes ara a països com França o Espanta. La carestia dels aliments, combinada amb els alts preus del petroli, ha sumat casi un punt a la inflació de la UE, que al gener es va disparar fins el 3,2 %.
“Estem fent tot el que podem per alleujar la situació. Com mesures més immediates, hem eliminat l’obligació de posar a guaret un 10 % de la seva àrea de cultiu i hem suspès els aranzels a la importació de cereals”, recorden fonts del Departament d’Agricultura de la Comissió Europea. De ser exportadors nets, al 2007 es va passar a ser importadors, amb un dèficit de 500.000 tones. Aquestes mesures van ser adoptades amb caràcter urgent a finals de 2007 per compensar la falta de cereals a Europa per primera vegada a la història de la política agrícola comú (PAC), en un moment en que l’auge dels biocarburants va disparar el preu del cereal en els mercats internacionals. L’augment de preus de les matèries primes agrícoles, que es relaciona amb l’augment de la població mundial i el canvi de dieta a Xina, India i Brasil, s’ha transmès ja als aliments processats de consum diari. En aquest context, la Unió Europea prepara una nova reforma de l’estructura de la PAC per donar més paper al mercat, abans de debatre al 2010 possibles retalls pressupostaris. Brussel•les proposa eliminar les quotes lleteres al 2015 aprofitant el moment de la demanda mundial, anul•lar el guaret obligatori, limitar les ajudes als grans terratinent i desacoblar més les subvencions, és a dir, reduir les ajudes directes a la producció a favor del pagament per superfície, que no obliga a l’agricultor a cultiva la terra. Brussel•les defensa que el desacoblament de les ajudes no és un xec en blanc i que els camps han de mantenir-se en bones condicions, però la mesura és criticada perquè fomenta l’abandonament de l’activitat agrícola. “Amb l’actual nivell de preus, seria estúpid que un agricultor no aprofiti per cultivar el que demanda el mercat, ara que poden”, apunten fonts comunitàries, en referència al final de les quotes i de les ajudes lligades a la producció, responsables dels excedents del passat.
Per França, tradicional defensora d’aquesta política europea de la que és principal beneficiaria juntament amb Espanta, l’argument dels alts preus no és suficient per reduir el recolzament als agricultors, com ha suggerit el comissari de Comerç, el britànic Meter Mandelson. El president francès, Nicolas Sarkozy, té plans reformistes també per la PAC, que no coincideixen amb les propostes de la comissaria Mariann Ficher Boel: preferència per la producció comunitària amb protecció aranzelària i mercats més reguladors amb mecanismes d’intervenció en cas de crisi per causes mediambientals o fitosanitaris. El Regne Unit i Suècia, d’entre altres, són en canvi partidaris de retallar les ajudes a un sector que només proposa un 2 % del treball a Europa i absorbeix un 40 % del pressupost.
La comissió d’Agricultura del Parlament Europeu comptarà demà dimarts prop de 600 esmenes a les propostes de la Comissió, entre elles nombrosos tocs d’atenció sobre el nivell de preus i la necessitat d’assegurar l’abastament d’aliments a Europa. Els eurodiputats del PSOE i del PP qüestionen el retall proposat a les ajudes directives i demanen que continuïn lligades a l’obligació del Parlament Europeu a agricultura “no té caràcter vinculant”, destaquen fonts properes a la comissaria Fischer Boel. Però les seves demandes van en línia de les plantejades pels països del sud en el Consell de Ministres de la UE, on seran més difícil d’ignorar, sobre tot perquè a la segona meitat de l’any serà França qui dirigeixi els debats.



Què és   Serveis   Notícies   Agenda   Registre   Preus   Contacte
De dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores: Gran Via Jaume I, 46 - 17001 Girona Tel. 972418500  
Divendres, de 19:30 a 22:00 hores: Palau de Fires. Passeig de la Devesa, 34-36 - 17001 Girona Tel. 972203833  
© 2005 Cambra de Comerç de Girona   Avís legal   llotjagirona@telefonica.net